Srbski obrambni minister si je predpisal vojaške vaje

05.03.2019 16:38

15 dni v rezervni sestavi vojske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Beograd
Andrej Petelinšek

Ni Karl Erjavec edini, ki je, ko je bil prvič obrambni minister, tekmoval s profesionalnimi vojaki, kdo ima več kondicije. Kontroverzni srbski minister za obrambo Aleksandar Vulin od včeraj služi vojaški rok. Bolj natančno: petnajst dni bo na vojaških vajah rezervne sestave srbske vojske. Minister se je postavil za zgled in napovedal povabilo na vojaške vaje do konca leta 600 moškim nad 30 let, ki predtem niso odslužili vojaškega roka. Od ukinitve obveznega služenja vojske je po ministrovih podatkih brez vsakega vojaškega znanja okrog 200 tisoč Srbov: "Več kot 200.000 zdravih in sposobnih moških ne ve absolutno nič o obrambi svoje domovine," je izjavil v teve dnevniku RTS. Kdor se povabilu na vaje v rezervno sestavo ne bo odzval, bo denarno kaznovan. Ošvrknil je tudi kritike pravkar omenjenega, češ da ga posamezniki napadajo, da se bodo odselili v Švico, če bodo dobili klic na vojaške vaje, "čeprav je Srbija kopirala prav švicarski model""Tam vsak za vojsko sposobni moški odsluži vsaj  15 dni vojaških vaj," je izjavil. "Nikogar ne moti obvezno služenje vojaškega roka v Grčiji  in Avstriji ali vojaška vzgoja v osnovnih šolah na Madžarskem, za Srbijo je pa preveč 15 dni."
No, srbski mediji so odkrili, da je bil Vulin pred leti razrešen služenja vojaškega roka iz zdravstvenih razlogov. Slabo naj bi bil videl. Dioptrija se mu je potem še poslabšala, za seboj ima štiri operacije oči in naj bi zdaj izpolnjeval vse zdravstvene pogoje za služenje vojaškega roka.     
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta