Sredi močno prizadete turške regije Hatay je mesto, ki je v potresu ostalo nepoškodovano. To je razlog ...

A.L.
15.02.2023 10:07

V mestu z 42.000 prebivalci je bilo poškodovanih le nekaj družinskih hiš in minaretov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nove številke kažejo, da je število žrtev v Turčiji in Siriji preseglo 40.000. Na sto tisoče stavb je še uničenih, a izjema ostaja mesto Erzin, ki leži sredi močno prizadete regije Hatay. Tam ni bistveno poškodovana nobena stavba, nihče posledično tudi ni umrl. V mestu z 42.000 prebivalci je bilo tako poškodovanih le nekaj družinskih hiš in minaretov. "Nimamo ruševin, žrtev ali poškodovanih zaradi potresa," je dejal župan Okkeş Elmasoglu in izrazil sožalje vsem, ki jih je potres prizadel. 

Kot pravi, je razlog, zakaj v njegovem mestu ni porušenih stavb, ta, da nikoli ni dovolil nobene črne gradnje. "Črne gradnje nisem dovolil. Kljub temu so nekateri poskušali. Čeprav jih sprva nismo mogli izslediti, ker nismo imeli dovolj kadra, smo jih kasneje prijavili tožilstvu in objekti so bili porušeni," pravi župan. Ob tem dodaja, da je večina stavb v mestu relativno nizkih.

Župan mesta Erzin je prepričan, da bi morali v Turčiji popolnoma spremeniti razmišljanje, ko gre za gradnjo. "Zato je potrebno, da naši državljani od države ne pričakujejo popuščanja pri črnih gradnjah, da se ne zatekajo k takim stvarem in da se odločno ukrepa, da se ti objekti porušijo, ko je to treba," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta