Stave: Bo 16-letna Greta Thunberg dobila nobela za mir?

11.10.2019 09:56

Ima že tako imenovano alternativno Nobelovo nagrado pa nagrado Amnesty International.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Greta Thunberg 
Reuters

Bo mlada švedska aktivistka, 16-letna Greta Thunberg, ki je sprožila neverjetno globalno gibanje (mladih) proti podnebnim spremembam - in proti ignoranci politike, ko gre za sedanjost in prihodnost planeta -, tista, ki bo danes razglašena za dobitnico vsako leto težko pričakovane Nobelove nagrade za mir?
Na (internetnih) stavnicah ji dobro kaže. Stroka pa ...
"Skrajno neverjetno," je izjavil direktor Inštituta za raziskovanje miru iz Osla (Prio) Henrik Urdal, ki ga citira Index.hr. Dva razloga omeni. "Povezanost med podnebnimi spremembami in oboroženimi spopadi mora šele biti znanstveno potrjena. In, drugič za tako mlado dekle bi Nobelova nagrada znala kmalu postati breme."   
"Seveda, mednarodna zvezda je, ki se bori proti Donaldu Trumpu in bolj kot kdorkoli opozarja na podnebne spremembe, toda mlada je, proti njej govori to, da ima šele 16 let," razlaga poznavalec podeljevanja Nobelovih nagrad, zgodovinar Asle Sveen. Da je "resna kandidatka", po drugi strani pravi Dan Smith z inštituta Sipri v Stockholmu. "Kar je naredila v zadnjem letu, je izredno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta