Strah pred širitvijo konflikta: Izrael uradno ni potrdil, da je zakrivil uboj Al Arurija

ZU.R.
03.01.2024 19:31

Nad Han Junisom je izraelska vojska spustila letake, na katerih pozivajo ljudi, naj zapustijo območja, ki so jih označili za bojna in naj odidejo v zatočišča v drugih delih mesta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ogenj in dim v Han Junisu po napadu izraelskih zračnih sil.
EPA

Izraelska vojska je pripravljena na vse scenarije "od ofenzivnih do defenzivnih", je v torek zvečer dejal njen tiskovni predstavnik Daniel Hagari, potem ko je uboj namestnika vodje gibanja Hamas Saleha Al Arurija sprožil bojazni pred nadaljnjo širitvijo konflikta. Izrael sicer uradno za napad z dronom na libanonsko prestolnico Bejrut, v katerem je bil ubit Aruri, ni prevzel odgovornosti, piše slovenska tiskovna agencija STA. Aruri je bil eden ključnih mož vojaškega krila Hamasa brigad Ezedin Al Kasam. Je doslej najvišji predstavnik Hamasa, ubit od 7. oktobra, ko so se spopadi začeli.

Predstavnik Hamasa je dejal, da Arurijeva smrt ne bo pripeljala do njihovega poraza, medtem ko je predstavnik Hezbolaha obljubil, da uboj ne bo ostal nekaznovan, in ga je označil tudi za resen napad na Libanon. V strahu pred zaostritvijo razmer je libanonska vlada stopila v stik s Hezbolahom. Libanonski zunanji minister Abdalah Bou Habib je za BBC dejal, da skušajo gibanje prepričati, da se ne odzove na napad: Libanonski premier Nadžib Mikati je sicer napovedal, da bo Libanon vložil pritožbo pri Varnostnem svetu ZN zaradi napada na svojo suverenost. Po njegovih besedah je namen novega izraelskega zločina potegniti Libanon v novo fazo konflikta z Izraelom.

V zadnjem dnevu so izraelski napadi na Gazo terjali še 128 življenj, 261 ljudi pa je utrpelo poškodbe, so danes sporočili z ministrstva za zdravje v Gazi. Izraelsko bombardiranje se je nadaljevalo predvsem na območju osrednjega in južnega dela enklave. Od začetka vojne v Gazi pred slabimi tremi meseci je umrlo 22.313 Palestincev, od tega skoraj polovica otrok. Ranjenih je več kot 57.000 ljudi. Palestinske oblasti v Gazi domnevajo, da je število mrtvih še višje, ker pogrešajo okoli 7000 ljudi, ki bi lahko bili pod ruševinami, poroča španska tiskovna agencija EFE. Na izraelski strani je bilo 7. oktobra ubitih blizu 1200 ljudi. Hamas je tedaj zajel še 240 talcev, od katerih jih še vedno zadržuje 129.

Ranjena Palestinka v bolnišnici Naser v Han Junisu.
EPA

Nad Han Junisom je izraelska vojska spustila letake, na katerih pozivajo ljudi, naj zapustijo območja, ki so jih označili za bojna in naj odidejo v zatočišča v drugih delih mesta, poroča britanski BBC. Palestinska tiskovna agencija Wafa je medtem poročala o napadu s tremi smrtnimi žrtvami na vzhodu Rafe, kjer živi večji delež od 1,9 milijona razseljenih Palestincev. Bombardiranja se nadaljujejo tudi na območju begunskih taborišč Al Magazi in Nusejrat v osrednjem delu Gaze. S severa enklave pa poročajo o smrti mladoletnika po napadu pred vhodom v šolo v Džabaliji. Izraelska vojska naj bi bila tam odkrila orožje in večjo količino gotovine v hiši člana Hamasa ter predor pod šolo na območju Han Junisa.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pri tem obsodil torkove napade na sedež palestinskega Rdečega polmeseca (PRCS) prav v Han Junisu, ki so terjali smrt petih ljudi, in jih označil za nesprejemljive. Dodal je, da je tamkajšnji bolnišnici Naser zatočišče našlo okoli 14.000 ljudi. Znova je opozoril, da se prebivalci enklave soočajo s hudo humanitarno katastrofo in je spet pozval k takojšnji prekinitvi ognja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta