"Svet je končno videl, kakšne begunce je Orban pripravljen sprejeti"

M.R.
17.11.2018 11:26

S tem, ko je dal zatočišče nekdanjemu makedonskemu premierju Nikoli Gruevskemu, je Orban očrnil delo svoje vlade. In hkrati je celo osmešil vse, za kar se zavzema Evropska unija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikola Gruevski in Viktor Orban sta takole pozirala še lani na Ohidu. Oba gojita antipatijo do ameriškega milijarderja Georgea Sorosa in oba delujeta proti njegovim nevladnim organizacijam.
EPA

Novinar Boris Georgievski, ki dela za nemški radio Deutsche Welle, je na spletni strani radia zapisal, da je Viktor Orban poskrbel za dobro in slabo novico. Dobra je ta, da je po letih strogega nasprotovanja migracijam in zavračanju sprejemanja beguncev končno popustil. "Ne le, da je begunca spustil na Madžarsko, ampak je bil celo zelo verjetno osebno vpleten v organizacijo potovanja za Nikolo Gruevskega na Madžarsko in ga tja prek mejnih kontrol pripeljal brez veljavnih dokumentov. Pa tudi svojemu zakonu o azilih je obrnil hrbet, ko je Gruevskemu dovolil, da je v Budimpešti vložil prošnjo," je zapisal Georgievski.
In slaba novica: "Gre za le enega begunca, ki ne beži pred revščino ali vojno, kot na stotisoče ljudi, ki jih na Madžarsko v zadnjih treh letih niso spustili. Gruevski beži pred pravico. Nekdanji makedonski premier je državi vladal 10 let, si nakopičil veliko osebno bogastvo in uspelo mu je, da je proti sebi obrnil vso zahodno skupnost. A zahvaljujoč njegovemu avtoritarnemu vladanju je sklenil tudi prijateljstva".
Gruevski je moral z oblasti lani in od takrat ima polne roke z iskanjem odvetnikov, ki naj bi ga ubranili pred obtožbami o korupciji, zlorabi oblasti in netenju nasilja. Pretekli teden je bil namreč obsojen na dveletno zaporno kazen zaradi sporne nabave luksuznega vozila znamke Mercedes, katerega cena je znašala kar 600.000 evrov. In ta teden bi moral iti v zapor.
Sam ima očitno drugačne načrte. Ko ga je policija iskala po Makedoniji, je na Facebooku objavil sporočilo, da je v Budimpešti, kjer čaka na politični azil.
To pa je izzvalo jezne proteste pred makedonskim parlamentom v Skopju. Številni ga namreč vidijo kot simbol režima, prežetega s korupcijo in zlorabo oblasti, kar je privedlo do največje politične krize v državi. Njegova zaporna kazen naj bi obeležila začetek procesa zdravljenja in povrnila zaupanje v pravosodje in vladavino prava, piše Georgievski, pri tem pa ocenjuje, da v tem primeru ni šlo za dogovor med sedanjim režimom in Gruevskim, kot to želijo prikazati nekateri. Bolj verjetno je ušel zaradi nesposobnosti oblasti.
Orban je po drugi strani pred težko izbiro. Bo še naprej vdan svojemu koruptivnemu prijatelju z Balkana in tako tvegal nadaljnje zaostrovanje odnosov z Evropsko unijo? Ali pa vseeno Makedoniji izročil Gruevskega in si tako skušal malo izboljšati svoj načeti ugled.
Veliko bo odvisnega od Evropske komisije in Evropske ljudske stranke, katere članici sta stranki tako Orbana kot Gruevskega. Če je Madžarska že članica EU, pa je Makedonija še vedno kandidatka in Bruselj državam na Balkanu postavlja tri zahteve: izboljšajte vladavino prava, borite se proti korupciji in okrepite demokratične institucije.
In Bruselj ter članice Evropske unije bi lahko skrbelo to, da je Orban poteptal temeljna načela in vrednote, ko je obsojenega prestopnika sprejel v svojo državo. S tem Orban ne kaže le svoje avtoritarnosti, ki temelji na korupciji in nespoštovanju demokratičnih institucij ter zatiranju medijev, ampak učinkovito ta model izvaža tudi v sosednje države, ker brani tiste, ki sledijo njegovemu primeru.
A na koncu je tudi luč: Svet je končno videl, kakšne "begunce" je Orban pripravljen sprejeti v svoje objem, zaključuje Georgievski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta