(SVET) Pandemija je preizkušnja naše človečnosti, pravi nemški predsednik. Orban svari, da še niso dosegli vrhunca epidemije

STA, Gr.G.
11.04.2020 10:42

"Nihče ne ve, kdaj se bo to mučeništvo končalo," je dejal argentinski predsednik Fernandez. Na Irskem omejitve gibanja podaljšali do 5. maja, 72 odstotkov Američanov do odkritja cepiva ne bo obiskovalo tekem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tržnici v Budimpešti. 
EPA

17:32

Nemški predsednik: Pandemija je preizkušnja naše človečnosti

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes v luči pandemije novega koronavirusa sodržavljane v televizijskem nagovoru pozval k potrpljenju, disciplini in solidarnosti. Poudaril je, da kriza, ki jo je povzročila koronavirusna bolezen 19, v ljudeh prebuja tako najboljše kot najslabše. "Ne, ta pandemija ni vojna. Države in vojaki si ne stojijo nasproti. Je preizkušnja naše človečnosti," je še dejal. Tokrat je prvič, da je kakšen nemški predsednik države na takšen način komentiral aktualno dogajanje. 

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier
EPA

V Veliki Britaniji več kot 900 novih smrtnih primerov covida-19

V Veliki Britaniji so po zadnjih podatkih v bolnišnicah zabeležili novih 917 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Število smrtnih primerov se tako približuje številki 10.000. Britanski predsednik vlade Boris Johnson po današnjih navedbah tiskovne predstavnice z Downing Streeta "zelo dobro napreduje" pri okrevanju ter je tudi "zelo dobre volje". V petek je tako lahko med obdobji počivanja opravil več kratkih sprehodov.

Catherine Tutton pred svojim domom v Londonu. 
EPA

Na Hrvaškem več kot 1500 okuženih z novim koronavirusom, na Švedskem že več kot 10.000 okužb

Na Hrvaškem je število okuženih z novim koronavirusom naraslo na 1534, v zadnjem dnevu so namreč potrdili 39 novih primerov. V zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 ni podlegel noben bolnik. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je danes povedal, da so doslej testirali 15.691 oseb, v petek 1079. Glede na trenutne podatke je bilo pozitivnih 9,78 odstotka testiranih. Na intenzivni negi je 32 oseb, kar je dva človeka manj kot v petek.
Na Švedskem so do danes potrdili več kot 10.000 okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 887 ljudi. Samo v prestolnici Stockholm in njegovi okolici je zaradi covida-19 umrlo več kot 500 ljudi. Med skandinavskimi državami tako Švedska s približno 10,3 milijona prebivalci beleži največ okužb in smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa. V nasprotju s sosednjimi državami Švedska ni uvedla strogih ukrepov za omejitev gibanja ter ni zaprla restavracij, barov, šol in vrtcev. Prepovedali so zgolj javna zbiranja z več kot 50 osebami.

Kurz po odprtju manjših trgovin ne pričakuje drastičnega porasta okužb

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes sodržavljane ponovno pozval, naj za veliko noč in prihodnje dni upoštevajo omejitve gibanja. Kršenje tega bi namreč vodilo v širjenje novega koronavirusa. Na drugi strani je prepričan, da načrtovano odprtje manjših trgovin ne bo povzročilo drastičnega porasta okužb. Več -> TUKAJ.
Velika Britanija še ni dosegla vrhunca izbruha covida-19
Velika Britanija verjetno še ni dosegla vrhunca izbruha covida-19, ki bi lahko dovolil postopno omilitev ukrepov, je danes za britanski radio BBC 4 dejal britanski zdravstveni minister Matt Hancock. Glede na nove številke ocenjuje, da postaja krivulja sprejetih bolnikov z novim koronavirusom bolj sploščena. "Namesto, da bi število raslo eksponentno, kar bi se zgodilo, če ne bi sprejeli ukrepov, se počasi upočasnjuje in postaja bolj sploščeno," je povedal o številu sprejetih bolnikov. Nekateri znanstveniki sicer ocenjujejo, da bi lahko vrhunec dosegli v nekaj tednih, po oceni ministra pa tega ne ve nihče.
14:02

V Španiji novi koronavirus terjal 510 novih žrtev

V Španiji so že tretji dan zapored potrdili manjše število smrtnih žrtev covida-19, vseeno pa je novi bolezni v zadnjem dnevu podleglo 510 ljud. To je sicer najmanj od 23. marca. Španija se počasi namerava vrniti v normalno življenje. Kot je pojasnil španski minister za zdravje Salvador Illa, bodo ob zagonu nekaterih delov gospodarstva od ponedeljka dalje na železniških postajah in postajah podzemne železnice razdeljevali maske.

Medicinsko osebje v okolici Madrida.
Reuters

Na Irskem omejitve gibanja podaljšali do 5. maja

Irska vlada je v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom do 5. maja podaljšala omejitve gibanja. Irski premier Leo Varadkar je v petek zvečer ob tem opozoril, da nihče ne more z gotovostjo potrditi, kdaj se bo življenje vrnilo v normalne tirnice. Na Irskem od 27. marca veljajo stroge omejitve gibanja. Svoje domove lahko Irci zapustijo samo v primeru odhoda na delo, nakupovanja ali športnih aktivnosti. Na Irskem so do petka potrdili več kot 7000 okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 263 ljudi.

72 odstotkov Američanov do odkritja cepiva ne bo obiskovalo tekem

Raziskava, ki jo je pripravila ameriška univerza Seton Hall, je pokazala, da 72 odstotkov Američanov ne bo ogrožalo svojega zdravja tudi, ko se bo po epidemiji novega koronavirusa šport vrnil v dvorane in stadione. Športnih tekem se bodo udeležili, ko se bo možno cepiti proti okužbi. Strokovnjaki univerze menijo, da športnih dogodkov v ZDA ne bo do novembra. "Če se bodo tekme vrnile do novembrskega zahvalnega dneva, bomo lahko zadovoljni," je dejal eden od profesorjev na univerzi. Da bodo takoj, ko bo to dovoljeno, začeli obiskovati tekmovanja, je v anketi potrdilo 12 odstotkov ljudi, ti menijo, da bo tudi takrat potrebne preventivne mere, le 13 odstotkov anketirancev pa pravi, da bi se v dvoranah in stadionih po koncu epidemije počutili udobno.

Redek prizor: Prazni Brooklyn Brigde v New Yorku.
Reuters

V Argentini ponovno podaljšali omejitve gibanja. Brazilija potrdila več kot tisoč smrtnih žrtev covida-19

Argentinska vlada je v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom ponovno podaljšala omejitve gibanja. V velemestih bodo te v veljavi najmanj do 26. aprila. Brazilija je kot prva država Latinske Amerike zabeležila že več kot tisoč žrtev koronavirusne bolezni 19. "Nihče ne ve, kdaj se bo to mučeništvo končalo," je dejal argentinski predsednik Alberto Fernandez. V Argentini lahko tamkajšnji prebivalci odidejo z doma samo v primeru odhoda v službo, za nakup osnovnih življenjskih potrebščin v najbližji trgovini ali odhoda v lekarno. Doslej so bile zaprte tudi banke, a je Fernandez v petek napovedal, da naj bi jih sedaj odprli. V Argentini so doslej potrdili 1975 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 82 ljudi.
V sosednji Braziliji je zaradi covida-19 doslej umrlo 1056 ljudi. Hkrati so potrdili skoraj 20.000 primerov okužb z virusom. Brazilija, ki je prva država Latinske Amerike s potrjenim primerom okužbe 26. februarja, je tako postala tudi prva država Latinske Amerike z več kot tisoč smrtnimi žrtvami covida-19. V sosednjem Ekvadorju so potrdili 297 smrtnih primerov, kar to državo uvršča na drugo mesto v regiji po številu smrti zaradi covida-19. Brazilski desničarski predsednik Jair Bolsonaro je bil minuli teden že deležen kritik, ker je doslej podcenjeval nevarnost novega koronavirusa.

Argentinski predsednik Alberto Fernandez
Reuters

Teniški turnir v Montrealu pod velikim vprašajem

Teniški turnir WTA v Montrealu, ki bo moral biti na sporedu med 7. in 16. avgustom, je pod velikim vprašajem. Vodstvo kanadske pokrajine Quebec je zavoljo pandemije novega koronavirusa do 31. avgusta odpovedalo vse športne in kulturne prireditve v tej regiji. Vse teniške aktivnosti na turnirjih WTA in ATP so po izbruhu epidemije zaenkrat prekinjene do 7. junija. 
10:03

V Italiji brez treningov vsaj do 4. maja

Italijanska vlada je v petek zvečer ukrepe za zajezitev novega koronavirusa podaljšala do 3. maja. Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je 4. maj določil kot možen datum za ponovni začetek športnih dejavnosti v njegovi domovini. Več -> TUKAJ

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta