(SVET) V dobrih treh tednih se je število okužb v Evropi podvojilo. V ZDA razvili spletno orodje za izračun tveganja okužbe s koronavirusom

A.L., STA, VČ
13.11.2020 10:59
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

16.25

V Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) 10 milijonov okužb

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Evropski uniji in njenih najpomembnejših partnericah v Evropi se je v le treh tednih in pol podvojilo na več kot deset milijonov, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). Za covidom-19 je umrlo 258.000 ljudi. Do danes so v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) skupaj z Veliko Britanijo zabeležili 10,124.110 okužb, nekaj več kot 242.000 samo v zadnjem dnevu. 20. oktobra je območje preseglo mejnik pet milijonov okužb. 

Največ okužb, 1,898.710, so doslej potrdili v Franciji, več kot milijon okuženih pa tudi v Španiji, Veliki Britaniji in Italiji. Slovenija je s 50.870 primeri na 19. mestu med 29 državami.

13.50

Papež brezdomcem omogočil brezplačno testiranje na koronavirus

Papež Frančišek je brezdomcem v Rimu v okviru dobrodelne akcije ob svetovnem dnevu revnih omogočil brezplačno testiranje na okužbo z novim koronavirusom, so v četrtek sporočili iz Vatikana.

Testiranje poteka v kliniki blizu Trga svetega Petra, ki jo je papež vzpostavil pred nekaj leti za nudenje osnovnih zdravstvenih uslug revnim, med njimi tudi brezdomcem. V zadnjih dveh tednih so na kliniki opravili približno 50 testov dnevno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

EPA

Tisti brezdomci, ki bodo na testu negativni, bodo dobili potrdilo za namestitev v zavetišču za brezdomce, pozitivnim pa bodo zagotovili nadaljnje zdravljenje.

13.40

V ZDA razvili spletno orodje za izračun tveganja okužbe s koronavirusom

Skupina ameriških znanstvenikov je razvila spletno orodje, s katerim lahko posameznik izračuna, kakšnemu tveganju okužbe z novim koronavirusom se izpostavlja ob različnih oblikah druženja v različnih krajih po svetu. Ob druženju desetih ljudi v Washingtonu bi bila možnost okužbe trenutno 18-odstotna, v Parizu pa 32-odstotna.

12.30

Slovenija na španskem seznamu rizičnih držav v pandemiji

Španija je Slovenijo v sredo uvrstila na seznam rizičnih držav v pandemiji covida-19. Vsi, ki prihajajo iz Slovenije, bodo morali od 23. novembra za prihod v Španijo preko letališča ali pristanišča predložiti negativni test PCR, ki ne bo starejši od 72 ur, je danes preko Twitterja sporočilo slovensko veleposlaništvo v Madridu.

EPA

Za vstop v Španijo je zaradi pandemije covida-19 treba na spletni strani http://spth.gob.es izpolniti poseben obrazec in ga največ 48 ur pred potovanjem poslati španskim zdravstvenim oblastem. Nato bodo prejeli elektronsko pošto s kodo QR, ki jim bo omogočila dostop do želenega letališča. Posamezniki morajo to sporočilo shraniti na mobilnem telefonu ali ga natisniti.

10.55

Nemčija kljub precejšnji ustavitvi življenja beleži koronske rekorde

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 23.542 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, kažejo podatki Inštituta Roberta Kocha (RKI). Umrlo je še 218 bolnikov s covidom-19. Število novih okužb narašča, čeprav se je javno življenje po vsej državi pretežno ustavilo pred enajstimi dnevi.

EPA

Prejšnji rekord v številu novih okužb so v Nemčiji zabeležili v soboto, ko so jih našteli 23.399. Po podatkih RKI so doslej v Nemčiji potrdili skoraj 751.100 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo 12.000 ljudi.

Zaradi novega vala pandemije covida-19 so po vsej državi 2. novembra znova skoraj ustavili javno življenje. Med drugim so zaprte restavracije in muzeji, ostajajo pa odprte trgovine.

RKI je sicer napovedal, da bo učinke ukrepov za zajezitev širjenja okužb opaziti v dveh do treh tednih.

10.30

Italijanski premier otrokom obljubil, da jih bo Božiček obiskal kljub ukrepom v pandemiji

Božiček nosi masko in lahko potuje po svetu, saj ima za to posebno dovoljenje, je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte, ki skuša otrokom pregnati strahove, da jih zaradi ukrepov v pandemiji covida-19 Božiček letos ne bo mogel obiskati.

"Božiček mi je zagotovil, da že ima mednarodno potrdilo za potovanje: Lahko potuje povsod in deli darila vsem otrokom sveta," je v četrtek na Facebooku zapisal Giuseppe Conte.

Z objavo se je odzval na pismo obupanega petletnega Tommasa, ki je italijanskega premierja prosil, naj strogi omejitveni ukrepi v pandemiji covida-19, ki jih zaostrujejo tudi v Italiji, za Božička ne veljajo.

9.30

Disney zaradi koronavirusa iz dobička v izgubo

Podjetje Walt Disney je v tretjem četrtletju letošnjega leta, ki je njegovo četrto, pridelal 629 milijonov dolarjev izgube. Na letni ravni so za 23 odstotkov padli tudi prihodki, vendar oboje manj od pričakovanj.

Disney je v enakem četrtletju lanskega leta zabeležil 1,21 milijarde dolarjev dobička oziroma 58 centov na delnico. Analitiki so tokrat pričakovali izgubo v višini 73 centov na delnico in padec prihodkov na 14,15 milijarde dolarjev, vendar pa jih je bilo za 14,71 milijarde.

Delnice Disneyja so se v podaljšanem trgovanju na newyorški borzi v četrtek po objavi poslovnih rezultatov podražile za 7,55 dolarja ali 5,6 odstotka na 143,07 dolarja. Potem pa lahko še povedo

9.00

V ZDA že osmi dan po več kot 100.000 okužb s koronavirusom dnevno

Številne ameriške zvezne države so začele znova uvajati omejevalne ukrepe proti širjenju novega koronavirusa, potem ko vsepovsod naraščajo okužbe in smrti. Do četrtka je bilo v ZDA že osmi dan zapored po več kot 100.000 okužb na dan, število smrtnih primerov na dan pa je preseglo 1900.

Po podatkih univerze Johns Hopkins se je doslej v ZDA s koronavirusom okužilo 10,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je že skoraj 243.000. Univerza Washington napoveduje, da bo do sredine januarja na dan po 2200 mrtvih, do 1. marca pa bo skupaj mrtvih 439.000. Smrtnost je sicer od začetka pandemije v marcu in aprilu padla za tretjino zaradi izboljšanja načinov zdravljenja, čeprav zdravila ali cepiva še vedno ni v uporabi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta