Tanja Fajon ob obisku mejnega prehoda Rafa pozvala k njegovemu odprtju, razmere v Gazi označila za grozljive

STA, A.L.
11.05.2024 11:19

Izraelska vojska je danes pozvala prebivalce osrednjega in vzhodnega dela Rafe, naj se umaknejo v naselje Al Mavasi na obali Sredozemskega morja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Izraelski poziv prvič zajema tudi gosto naseljena območja v Rafi ter nakazuje na načrtovano razširitev ofenzive v Rafi kljub pozivom mednarodne skupnosti.

V sporočilu, ki ga je izraelska vojska predvajala v arabščini prek platforme X in v obliki besedilnih sporočil, so našteli območja v središču in na vzhodu mesta, vključno z dvema begunskima taboriščema v Rafi. Ljudje s teh območij se morajo nemudoma preseliti v naselje Al Mawasi na sredozemski obali, so navedli.

Kot poroča dpa, je to je prvič, da je izraelski ukaz za evakuacijo v Rafi zajel gosto naseljena območja. Izraelska vojska je sicer že v začetku tedna pozvala okoli 100.000 civilistov, naj se umaknejo iz vzhodnega dela mesta.

Ukaz izraelske vojske kaže, da namerava Izrael razširiti kopensko operacijo v mestu tik ob meji z Egiptom. Kot razlog zanjo navaja uničenje islamističnega gibanja Hamas.

Operacija nima podpore niti s strani najtesnejše izraelske zaveznice ZDA. Ameriški predsednik Joe Biden je ta teden celo omenil možnost ustavitve dobave orožja Izraelu v primeru ofenzive na Rafo.

Po podatkih Združenih narodov se v Rafi nahaja več kot milijon ljudi, ki so pobegnili pred spopadi v drugih delih Gaze. Med njimi je polovica otrok.

"Kopenska ofenziva na Rafo bo vodila v humanitarno katastrofo epskih razsežnosti ter uničila naše napore, da pomagamo ljudem, ki jih pesti lakota," je v petek Izrael nova posvaril generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta