Tanja Fajon pozdravila dogovor Vučića in Kurtija

STA, M.D.
19.03.2023 17:05

Slovenska zunanja ministrica je zapisala, da bo Slovenija podpirala hitro implementacijo dogovora, od katere je odvisen napredek Kosova in Srbije na poti v EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Fajon je bila močno vpeta v kampanjo za nestalni sedež Slovenije v Varnostnem svetu OZN.
Robert Balen

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes pozdravila sobotni dogovor srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premierja Albina Kurtija o izvajanju dogovora o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom. Dogovor je pomemben mejnik v normalizaciji odnosov ter znamenje pripravljenosti obeh strani na sodelovanje, je zapisala na Twitterju.

Fajon je dodala, da bo Slovenija podpirala hitro implementacijo dogovora, od katere je odvisen napredek Kosova in Srbije na poti v EU.

Srbski predsednik Vučić in kosovski premier Kurti sta se v soboto po maratonskih pogajanjih v Ohridu ob posredovanju EU dogovorila o izvajanju sporazuma o normalizaciji odnosov, čeprav nista v zvezi s tem podpisala nobenega dokumenta.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po koncu pogovorov dejal, da sta se obe strani zavezali, da sta bosta izpolnili vse obveznosti iz sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, vključno z začetkom pogajanj glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin na Kosovu.

Pogovori so potekali pod okriljem EU, Borrell in posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak pa sta se najprej ločeno sestala z Vučićem in s Kurtijem. Temu je sledil tristranski sestanek.

V Bruslju so danes objavili besedilo aneksa o izvajanju sporazuma o normalizaciji odnosov, Borrell pa bo s pogovori v ponedeljek na rednem zasedanju v Bruslju seznanil tudi zunanje ministre EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta