"To bi lahko primerjali z rusko ruleto." Zakaj Ema odsvetuje soliranje pri cepivu Sputnik V

STA, VČ
08.03.2021 14:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ema je šele začela pregledovanje dokumentacije o ruskem cepivu.
EPA

Vodja upravnega odbora Evropske agencije za zdravila (Ema) Christa Wirthumer-Hoche odsvetuje posamično, nacionalno odobritev ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V v državah članicah Evropske unije, mimo Eme. 

"To bi lahko primerjali z rusko ruleto," je rekla za avstrijsko radiotelevizijo ORF. "Potrebujemo dokumente, ki jih bomo nato pregledali. Trenutno nimamo podatkov o stranskih učinkih pri cepljenih osebah," je poudarila.

"Smo v neznanem, zato močno odsvetujem nacionalno izredno odobritev," je povedala. Države je pozvala, naj počakajo na odločitev Eme.

Sputnik V bo morda enkrat v prihodnosti na evropskem trgu, vendar ko bodo pregledali potrebne podatke, je še izpostavila avstrijska strokovnjakinja. Dodala je, da bo moralo izpolnjevati standarde EU na področju kakovosti in učinkovitosti.

Ema ruskega cepiva proti covidu-19 še ni odobrila, je pa pretekli teden začela tekoči pregled podatkov o njem. Madžarska se je medtem odločila, da ne bo čakala na agencijo EU. Tako je rusko cepivo že odobrila in z njim začela tudi cepiti. To cepivo sta od Rusije naročili tudi že Češka in Slovaška, ki prav tako zatrjujeta, da ne bosta čakali na odobritev Eme.

O dobavi cepiva se z Moskvo dogovarja tudi Avstrija. Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je v petek na Dunaju srečal s predstavnikom ruskega državnega sklada, ki je financiral cepivo. Kurz sicer zagotavlja, da bo Avstrija počakala na odobritev na ravni EU. Podoben interes je pokazala Hrvaška. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta