Trgovinski spor se zaostruje: Kitajska napovedala uvozne dajatve na vinjak iz držav Evropske unije

STA, M.R.
08.10.2024 14:07

Kitajska je napovedala protidampinške ukrepe za vinjak, uvožen iz EU. Po napovedih kitajskega ministrstva za trgovino bodo morali proizvajalci vinjaka iz EU pri uvozu na Kitajsko plačati ustrezno carino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Višina carine bo znašala od 30,6 odstotka do 39 odstotkov, odvisno od proizvajalca.
Profimedia

Bruselj je že napovedal postopek pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Trgovinski spor med Pekingom in Brusljem se tako vse bolj zaostruje.

Kitajska je sprožila protimonopolno preiskavo vinjaka, uvoženega iz EU, v začetku letošnjega leta, in sicer zaradi pritožbe kitajskega združenja proizvajalcev žganja, ki naj bi zaznalo nepoštene trgovinske prakse.

Peking je avgusta sporočil, da ne bo uvedel začasnih carin za evropske proizvajalce žganja, čeprav je našel dokaze o dampingu, torej, da se je blago na Kitajsko prodajalo pod ceno, kar bi lahko škodovalo domačemu trgu vinjaka. Pri tem pa ni izključili poznejših ukrepov, do katerih bo torej zdaj vendarle prišlo.

Nove dajatve bodo evropski proizvajalci vinjaka deležni od petka. Višina carine bo temeljila na izračunih cen, ki jih odobri carina, in uvoznih davkov, so sporočili s pristojnega ministrstva. Dodali so, da bo višina carine znašala od 30,6 odstotka do 39 odstotkov, odvisno od proizvajalca.

Evropska komisija se je na napovedano uvedbo začasnih protidampinških ukrepov že odzvala in dejala, da jo bo izpodbijala pri WTO. "Menimo, da so ti ukrepi neutemeljeni. Odločeni smo braniti industrijo EU pred zlorabo instrumentov trgovinske zaščite," je na družbenem omrežju X zapisal tiskovni predstavnik komisije Olof Gill.

Vinjak, ki se izdeluje z destilacijo vina, je bil leta 2022 na Kitajskem na prvem mestu med uvoženimi žganimi pijačami. Po navedbah AFP so ga največ uvozili iz Francije.

Francoski proizvajalci in izvozniki konjaka, ki je regijsko zaščiteno ime za vinjak, so ob napovedanih ukrepih Pekinga pozvali h končanju stopnjevanja trgovinskega spora med EU in Kitajsko. "Francoske oblasti nas zdaj ne smejo pustiti samih. Rezultat teh davkov bi bil katastrofalen za naše sektorje in regije," so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Po ocenah analitikov je danes napovedan ukrep Kitajske nova poteza v luči povračilnih ukrepov proti EU, potem ko je predlog Evropske komisije za uvedbo dodatnih carin na uvoz električnih vozil, izdelanih na Kitajskem, pretekli teden prejel zadostno podporo držav članic.

Komisija bo tako konec meseca verjetno uvedla carine v višini od 7,8 do 35,3 odstotka, potem ko je v okviru konec lanskega leta sprožene preiskave ugotovila, da proizvajalci električnih vozil na Kitajskem uživajo koristi nepoštenih državnih subvencij.

EU: Za kitajske povračilne ukrepe ni razloga

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni meni, da so ukrepi EU razumni in da blok nikoli ni bil zaskrbljen zaradi kitajskih povračilnih ukrepov. "Naredili smo resno preiskavo," je Gentiloni v zvezi s kitajskimi električnimi avtomobili povedal novinarjem v Luksemburgu. Prepričan je, da je EU sprejela ustrezne in sorazmerne ukrepe ter da za kitajske povračilne ukrepe ni nobenega razloga.

Peking obtožbe glede subvencij zanika, kot odgovor na napoved Bruslja pa je sprožil številne preiskave trgovinskih praks EU, med drugim je Kitajska napovedala protidampinško preiskavo uvoza svinjine in nekaterih mlečnih izdelkov iz EU. Napovedala je tudi preiskavo praks EU glede tujih subvencij, potem ko je Bruselj glede državnih subvencij sprožil preiskavo več kitajskih transportnih podjetij in podjetij za zeleno energijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta