Trump napadel sodišče: "To mi je naredil Washington in ne smem govoriti o tem, ker lahko končam v zaporu"

STA, Va
31.05.2024 18:38

Porota v New Yorku je bivšega ameriškega predsednika spoznala za krivega v vseh 34 točkah ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izrek kazni je napovedan za 11. julij. Nekaj dni pozneje nameravajo republikanci Donalda Trumpa potrditi kot predsedniškega kandidata na novembrskih volitvah.   
Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je danes v svoji stolpnici na Manhattnu v nepovezanem govoru ostro kritiziral sodni proces.

"Če se lahko zgodi meni, se lahko zgodi vsakomur. To so bolni ljudje. Če pogledamo, kaj vse prihaja v našo državo, iz Afrike, Bližnjega vzhoda, iz zaporov in norišnic. Imamo predsednika in skupino fašistov, ki noče ničesar ukreniti. Želijo vam štirikrat povišati davke, vam prepovedati avtomobile in dovoliti Kitajski, da izdeluje naše avtomobile. Imamo resen problem," je začel Trump. Med dolgo in nepovezano izjavo, med katero je večina ameriških televizij prekinila neposredni prenos in se lotila analize povedanega, se je pritožil, da mu je zelo konflikten sodnik, ki "ne zna sestaviti dveh stavkov in govori kot angel, deluje pa kot hudič", prepovedal dajati izjave.

"Noben predsedniški kandidat še ni bil pod tako prepovedjo. Plačati sem moral več tisoč dolarjev in grozil mi je z zaporom. V anketah vodim pred Joejem Bidnom. To mi je naredil Washington in ne smem govoriti o tem, ker lahko končam v zaporu," je dejal Trump.

"Si lahko zamislite? Ponarejanje poslovnih dokumentov. Plačal sem odvetnika, kar je zakonito. Računovodkinja, ki je zelo dobra, pa je brez mojega vedenja to zabeležila kot pravni strošek," je dodal. Zatrdil je, da sodnik njegovim odvetnikom ni dovolil klicati prič, tožilcem pa je dovolil vse. Pritožil se je, da mu niso dovolili spremeniti kraja sojenja, sodnik pa se ni hotel izločiti.

Nekdanji predsednik ZDA je bil obsojen, ker je porota soglasno ugotovila, da je bivšemu odvetniku Michaelu Cohenu z obrestmi vrnil 130.000 dolarjev plačila Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami 2016 in to prikazal kot strošek za odvetniške storitve.

"Živimo v fašistični državi," je nadaljeval Trump in najprej pohvalil zvezno tožilstvo Manhattna, ki ga ni hotelo preganjati zaradi plačila za molk o spolnem odnosu, nato pa napadel isto tožilstvo, da je zaradi tega preganjalo Cohena. "Prisilili so ga v pričanje. Uničili so mu življenje," je dejal Trump in dodal, da je njegova kampanja po obsodbi v desetih urah zbrala 39 milijonov dolarjev.

Sodnik Juan Merchan bo Donaldu Trumpu izrekel kazen 11. julija, nekaj dni pred nacionalno konvencijo republikanske stranke, kjer ga bodo potrdili kot predsedniškega kandidata stranke na novembrskih volitvah.

Čeprav nekdanjemu predsedniku grozi tudi zaporna kazen, večina analitikov meni, da bo dobil le pogojno kazen. Možno je tudi družbenokoristno delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta