Trump potrdil: Abu Bakr al-Bagdadi je mrtev. Umrl je kot pes, strahopetec, ki je jokal in cvilil

Posebne enote ameriške vojske so ponoči locirale in napadle voditelja Islamske države, ki je na begu pred njimi razstrelil sebe in svoje tri otroke. Ameriški predsednik Donald Trump je zjutraj po lokalnem času iz Bele hiše nagovoril Američane. Z javnostjo je delil veliko detajlov nočne operacije v Siriji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je nekaj po deveti uri zjutraj po lokalnem času po stopil pred novinarje in ameriško javnost ter iz Bele hiše sporočil, kar se je napovedovalo že ponoči, ko so zaokrožila prva neuradna medijska poročila. "Abu Bakr al-Bagdadi je mrtev, ameriške sile so ga pripeljale pred roko pravice. To je izjemna novica za ZDA in svet. Ta je po smrti enega najbolj brutalnih teroristov in morilcev veliko varnejši," je z resnim glasom in srepim pogledom potrdil Trump. Vodja in ustanovitelj teroristične organizacije Islamska država (ISIS), te džihadistične tovarne smrti, ki je pobila ogromno ljudi, zasejala neskončno veliko sovraštva in nasilja, nešteto ljudi je zaradi nje moralo zapustiti domove, za seboj je puščala kri in kaos, je bil ubit v provinci Idlib na zahodu Sirije v nočni akciji posebnih enot ameriške vojske. Te so v preteklih mesecih s pomočjo obveščevalnih podatkov locirale, kje se nahaja s svojimi soborci. 

Joshua Roberts

"Kričal je, jokal in cvilil"

Ob raciji, ki so jo v nedeljo ponoči po ameriškem času izvedli ameriški vojaki, se je Al-Bagdadi z nekaj soborci in otroci zatekel v tunel, kjer na koncu sprožil razstrelivo, ki ga je imel pripetega na samomorilskem jopiču. S tem je ubil sebe, s seboj pa je v smrt, tako ameriški predsednik Trump, odpeljal tudi tri svoje otroke. Pri tem se je vdrl tudi tunel. "Kljub odporu ni bil poškodovan noben ameriški vojak. Bila je brilijantna akcija. Ljudje pa morajo vedeti, da je brutalni, neusmiljeni morilec, ki je svetu prizadel ogromno gorja, umrl kot pes in strahopetec, ki je v paniki jokal, kričal in cvilil." Imamo DNK-dokaze, da je truplo Al-Bagdadijevo, "rezultati testa so nemudoma potrdili identiteto, bil je on", je zatrdil Trump.
Nekaj borcev Islamske države je bilo v navzkrižnem ognju ubitih, nekaj so jih zajeli, je še dejal Trump, omenil je tudi, da so pridobili nekaj pomembnih obveščevalnih podatkov o možnih prihodnjih načrtih Islamske države.
{twitter}https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1188463248670109696?s=20{/twitter}
Ta je sicer javnosti posredoval veliko detajlov in informacij iz vojaške operacije, zelo nazorno je opisal okoliščine, način, na katerega je Al-Bagdadi umrl, kar je v prvih odzivih presenetilo tudi nekatere analitike in novinarje. Ti so se sicer strinjali, da je v protiterorističnem boju uspešna nočna racija izjemno pomembna in je za varnost ljudi, za Trumpa in administracijo velika zmaga, pri čemer ne odrekajo zaslug ameriškemu predsedniku in vrhovnemu poveljniku oboroženih sil, ki je akcijo odobril. So se pa nekateri ob tem že spraševali, ali bo zaradi zelo ostre retorike odziv Islamske države še hujši, ostrejši. Trump je sicer napovedal, da bodo porazili vse teroristične organizacije, rekoč: "Naj vedo, da lahko sežemo zelo daleč. Našli jih bomo in uničili." Koalicijske sile z ZDA na čelu so Bagdadija, - pod njegovim vostvom je džihadistična milica ISIS razglasila svoj kalifat v Iraku in Siriji - iskale dolgo časa, v preteklosti so ga že večkrat  razglasili za mrtvega, a se je izkazalo, da informacije niso držale. 

Donald Trump zjutraj ob objavi novice o smrti iskanega terorista 
Reuters

Pomembna zunanje- in notranjepolitična zmaga

Za sodelovanje v akciji, ki jo je spremljal, kot se je izrazil, "kot film" iz Bele hiše, se je Donald Trump za pomoč in sodelovanje zahvalil Rusiji, Siriji, Iraku, Turčiji in sirskim Kurdom. Baze, iz katere je potekala operacija, ni razkril. Smrt al-Bagdadija prihaja za Trumpa v zelo pomembnem času, v namreč zanj politično zelo zahtevnih razmerah, ko se zaradi domnevnega izsiljevanja ukrajinskega predsednika sooča z resnimi obtožbami, ki bi se lahko končale z ustavno obtožbo. O tem  potekajo zaslišanja v predsedniškem domu in obširne politične razprave, zaradi česar je v predsednikovem taboru pred volitvami, ki so novembra 2020, napeto. Trump je bil doma in po svetu močno kritiziran tudi zaradi nedavne odločitve, da se ameriška vojska umakne iz Sirije, s čimer da je na cedilu pustili tamkajšnje Kurde, zaveznike, s katerimi so se zadnja leta borili ravno proti Islamski državi. V nedeljo je le ponovil stališča, zakaj je sprejel takšno odločitev.  
Dejstvo, da je Trump o vojaški misiji Al-Bagdadi govoril tako obširno, natančno, naturalistično, z njemu značilno neposredno retoriko, s katero igra na čustva množic, brez (samo)cenzure, z javnostjo je delil številne podatke, kažejo, da bo smrt Al-Bagdadija zanj pomembna tema v prihodnjih notranje- in zunanjepolitičnih konfliktih. Velja pa pri tem spomniti, da je ravno Trump leta 2011 po ob eksekuciji Osame Bin Landna prek tviterja sporočil, da si čestitke zaslužijo ameriški marinci in ne predsednik Barack Obama. Smrt Bin Ladna je bila velika stvar, a ta je večja; Bin Ladna je ustvaril napad na dvojčka WTC, Al-Bagdadi je bil še groznejši, zgradil je kalifat, je govoril Trump, kot bi bila protiteroristična vojna tudi tekma s predhodnikom Obamo. 
Nastop obrambnega ministra Marka Esperja, ki je pred pred kamere televizije CNN stopil le nekaj minut po Trumpovi novinarski konferenci, je bil sicer že veliko bolj zadržan, umirjen, na številna vprašanja, tudi o vlogi obveščevalne agencije CIA v celotni akciji, je odvrnil le, da teh stvari ne more komentirati. A Trump ima gotovo svojo politično računico. Je pa Esper menil: "Smrt Al-Bagdadija je za Islamsko državo uničujoč udarec. Ni bil le njen voditelj, ampak tudi ustanovitelj in duhovni lider na mnoge načine. Ideologijo je težko dokočno poraziti, a spremljali bomo, če se bodo pojavili novi voditelji in jih odstranili." Uspešno vojaško operacijo so pozdravili tudi nekateri demokrati, sicer ostri kritiki predsednika Trumpa, denimo senator Chris Murphy, član senatnega zunanjepolitičnega odbora: "Čestitke si zaslužijo vsi, ki so sodelovali v akciji in tisti, ki so sprejemali odločitve. Tudi predsednik Trump." A je istočasno opozoril, da nestrinjanja okoli Trumpove politike do Sirije in tamkašnjih Kurdov, ki da jih je Trump odpisal, pa se je sedaj izkazalo, kako pomembni zavezniki so, ostajajo. Prav tako z Islamsko državo ni konec. Demokratska predsednica predstavniškega doma Kogresa Nancy Pelosi je odstranitev islamističnega terorista označila za pomembno, a predsednik Trump mora "Američanom predstaviti jasno strategijo za soočenje z Islamsko državo."

"Bravo predsednik", toda ...

Pričakovati je, da bo z elimacijo Al-Bagdadija Donald Trump obnovil kar nekaj podpore med ljudmi, neodločenimi in v njegovi republikanski stranki, ki jo v zadnjih zanj ne najboljših tednih izgubljal. Ko smo se zjutraj, po njegovem nastopu takoj odpravili po ulicah mesta Iowa City v zvezni državi Iowa na ameriškem srednjem zahodu, so v nekaterih kavarnah in drugih lokalih ljudje prek televizijskih sprejemnikov spremljali razplet nočnih dogodkov. Vsi novičarski kanali so že ponujali prve odzive, analize, javljali so njihovi dopisniki iz celega sveta. "Na tega terorista smo že skoraj pozabili. Mislila sem, da je izginil. Velik dosežek, bravo predsednik, hvala naši vojaki, ki tvegajo življenja. Mislim, da bom spet volila zanj, je odločen, da bosta Amerika in svet varnejša, zato potrebuješ pogum," je govorila Ellen, upokojena vzgojiteljica, domačinka iz Iowe. Brady, prav tako starejši možakar, avtomehanik iz bližnjega Coralvilla, je menil podobno, a dodal: "Smo edina supersila, ki je sposobna kaj takšnega. Ne vem pa, če bo to odvrnilo pozornost od vsega ostalega, kar se dogaja predsedniku. Moji prijatelji kmetje, ki pridelujejo sojo, so razburjeni, trg se sesuva, težje prodajajo produkte. Ljudje, veste, se zanimajo predvsem za svoje težave, teh pa ne manjka. Se počutim zdaj varneje? Tu v Iowi smo pred teroristi v vsakem primeru kar varni, sam pa ne potujem veliko, skoraj nič." Mladine po sobotnih velikih zabavah v znamenju prihajajoče noči čarovnic še ni bilo veliko na ulicah, a ena študentk, ki je morala zjutraj kljub dolgi noči že v službo, streči kavo in piškote, je ob naših vprašanjih odvrnila: "Super, sem zadovoljna, da je en množični morilec manj na svetu." Nato se je še cinično nasmehnila: "Zdaj naj Bela hiša ujame še ljudi, ki uničujejo okolje."

Abu Bakr al Bagdadi je kalifat Islamske države razglasil leta 2014.
IReuters

Vzpon in zaton Islamske države

Ameriški predsednik Donald Trump je razvoj dogodkov nakazal že v nedeljo ponoči, ko tvitnil, da se je "pravkar se je zgodilo nekaj velikega". 
{twitter}https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1188264965930700801?s=20{/twitter}
Samooklicana Islamska država (Iraka in Levanta) je na nek način nasledila prav tako razvpito teroristično mrežo Al Kaida Osame bin Ladna, ki so ga ameriški vojaški specialci ubili 2. maja 2011 v Pakistanu. V Siriji in Iraku je sejala grozo in smrt vse od leta 2014, v svojih "najboljših" časih pa je imela pod nadzorom ozemlje, večje od Velike Britanije. Leta 2016 se je pričel njen začetek konca, najprej v Iraku, kjer je na koncu ob številnih žrtvah padlo mesto Mosul, največje, ki so ga imeli v rokah skrajni džihadisti, potem pa še v Siriji, kjer je kot zadnja padla prestolnica samooklicanega kalifata Raka.
Pripadniki Islamske države so bili odgovorni tudi za številne teroristične napade v Evropi in drugod po svetu, najhujši je bil tisti v Parizu 13. novembra 2015, ko je bilo ubitih 130 nedolžnih ljudi. Aprila je Islamska država objavila prvi propagandni videoposnetek Bagdadija po petih letih. Bagdadi je na njem borce pozval, naj znova strnejo vrste in skušajo osvoboditi na tisoče soborcev, ki so jih ujele Sirske demokratične sile na severovzhodu Sirije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta