Trump v pogovoru z Muskom podnebne spremembe označil za priložnost, ker bodo ljudje imeli več razgledov na morje

STA, Va
13.08.2024 13:01

Ciljno občinstvo intervjuja, ki ga je spremljalo več kot milijon gledalcev, so bili mladi moški, ki Elona Muska vidijo kot junaka, medtem ko so podporniki bivšega ameriškega predsednika praviloma starejši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pogovor najbogatejšega Zemljana Elona Muska in republikanskega kandidata na ameriških predsedniških volitvah 2024 Donald Trumpa, ki ga je prenašalo omrežje X v Muskovi lasti, so zaznamovale tehnične težave in Trumpovo širjenje teorij zarote. Razvidna je bila tudi jasna multimilijarderjeva podpora nekdanjemu predsedniku ZDA, ki se bo novembra potegoval za nov mandat.

Trump in Musk, ki si glede na njune spletne objave delita številne skrajno desne poglede na družbene težave ZDA, sta med drugim navajala prispodobe o priseljencih in jih povezovala s teorijami zarote.

"Ljudje se nam stekajo sem," je dejal Musk in in mejo z Mehiko primerjal z apokalipso zombijev iz filma Svetovna vojna Z. "Združene države preprosto ne morejo sprejeti vseh ljudi z Zemlje," je dejal v Južni Afriki rojeni multimilijarder in se označil za zakonitega priseljenca.

Trump bi sistem zračne obrambe po vzoru izraelskega 

Trump je v tej luči aktualnega predsednika Joeja Bidna večkrat označil za "neumnega" in govoril o razvoju novega sistema zračne obrambe po vzoru izraelskega. Zanikal je človeški vpliv na podnebne spremembe in dvigovanje morske gladine ocenil kot poslovno priložnost, ki naj bi ljudem omogočila več razgledov na morje.

Namen pogovora je bil širjenje podpore Trumpovi kampanji, ki je po julijskem izstopu Bidna iz predsedniške tekme in vstopu vse bolj priljubljene podpredsednice Kamale Harris izgubila začetni zagon.

Tehnične težave lastnika omrežja X  

Ciljno občinstvo intervjuja so bili mladi moški, ki Muska vidijo kot junaka, saj so obstoječi podporniki Trumpa praviloma starejši volivci. Pogovor je kljub tehničnim težavam, ki so povzročile polurno prekinitev prenosa, v živo spremljalo več kot milijon gledalcev.

Drugi cilj pogovora je bil Muskov izraz podpore kandidaturi Trumpa, potem ko mu je po prevzemu Twitterja, ki ga je kasneje preimenoval v X, vrnil odvzeti račun.

Tehnične težave so se pojavile na podobnem lanskem dogodku, ko je Musk podprl guvernerja Floride Rona DeSantisa ob njegovi napovedi, da se bo s Trumpom pomeril za predsedniško nominacijo republikancev.

Musk velja za vplivnega mnenjskega voditelja s 194 milijoni sledilcev na omrežju X. Kritiki ga obtožujejo, da je po prevzemu omrežje spremenil v ojačevalec za desničarske teorije zarote in za napade na liberalne vrednote.

Po oceni revije Forbes najbogatejši Zemljan je sicer omenil, da je na predsedniških volitvah v preteklosti glasoval za demokrate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta