Tržaški novinar zapustil časopis zaradi poročanja o Gazi: "Čez nekaj desetletij se bodo spraševali, kje smo bili ..."

Va
15.01.2024 07:54

Raffaele Oriani je protestno prekinil sodelovanje s prilogo rimskega dnevnika La Repubblica. Svoje razloge je pojasnil v odprtem pismu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Tržaški novinar Raffaele Oriani je zaradi tragedije v Gazi prekinil sodelovanje s tedensko prilogo Il Venerdi dnevnika La Repubblica, s katero je sodeloval dvanajst let, poroča Primorski dnevnik. Prej je pisal za Corriere della Sera in za italijanske revije, napisal je tudi nekaj knjig. 

"Z bolečino zapuščam časopis, na katerega sem zelo navezan, a ne morem sprejeti, kako večji del evropskih medijev, vključno z Repubblico, dejansko prikriva dogajanja v Gazi," je v pismu svojemu nekdanjemu časopisu napisal Oriani.

"Kar se dogaja, nima nič skupnega z Izraelom in Palestino, ampak z našo etiko. Čez nekaj desetletij se bodo najbrž mnogi upravičeno spraševali, kje smo bili, kaj smo delali in o čem smo sploh razmišljali, ko je na tisoče ljudi umiralo pod ruševinami," je pojasnil svojo odločitev. "To, kar se je zgodilo sedmega oktobra 2023, je sramota za Hamas, to, kar se dogaja po tem datumu, pa je sramota za vse nas."

"Ta masaker doživlja medijsko spremstvo, ki ga omogoča. In to medijsko spremstvo smo mi. Ker nimam nobene možnosti, da bi spremenil tok dogajanj, se umikam, čeprav z zamudo," navaja v odprtem pismu. 

Oriani je nedavno obiskal Gazo in o tem napisal reportažo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta