Turistični rezultati na Hrvaškem v prvih sedmih mesecih na predkoronski ravni

STA, Gr.G.
03.08.2023 20:02

V juliju so na Hrvaškem zabeležili 4,8 milijona prihodov turistov oziroma tri odstotke več kot julija lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ prenočitev so ustvarili gostje iz Nemčije in Slovenije. 
Gregor Grosman

Na Hrvaškem so od začetka leta do konca julija zabeležili 11,5 milijona prihodov in skoraj 57 milijonov nočitev turistov, kar je deset oziroma štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in hkrati pomeni izenačitev rezultatov v prvih sedmih mesecih predkoronskega leta 2019, so sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti.

Po podatkih sistema eVisitor je bilo največ nočitev, in sicer 16,4 milijona, ustvarjenih v Istri, kar je tri odstotke več v lanskem obdobju. Sledita splitsko-dalmatinska županija z 10,5 milijona nočitev, kar je pet odstotkov več, ter Kvarner z 9,7 milijona nočitev, kar je dva odstotka več kot v prvih sedmih mesecih lani, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Dubrovniško-neretvanski županiji je bilo 4,5 milijona nočitev oziroma 11 odstotkov več, v Zadarski županiji so zabeležili 7,9 milijona nočitev oziroma tri odstotke več. Na območju Ličko-senjske županije se je število nočitev povečalo za štiri odstotke na 1,8 milijona, na območju Zagreba pa za 17 odstotkov na 1,4 milijona. V preostalem delu države so turisti ustvarili 1,4 milijona prenočitev oziroma 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Triodstotni padec so na drugi strani v medletni primerjavi zabeležili v Šibeniško-kninski županiji.

Največ nočitev v Rovinju

Po posameznih destinacijah je bilo v prvih sedmih mesecih največ nočitev ustvarjenih v Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Umagu in Splitu. Med gosti so prvo mesto po številu nočitev zasedli Nemci, ki so ustvarili 11,4 milijona nočitev, kar je na enaki ravni kot v enakem obdobju 2022.

Domači turisti so ustvarili 6,8 milijona prenočitev oziroma štiri odstotke več. Gostje iz Slovenije so jih 6,2 milijona oziroma tri odstotke več, na četrto mesto so se uvrstili Avstrijci, ki so prispevali 4,5 milijona prenočitev oziroma dva odstotka več, sledili so gostje iz Poljske, ki so ustvarili 3,5 milijona nočitev, kar je na ravni lanskega leta.

Domači turisti so ustvarili štiri odstotke več prenočitev kot lani.
Gregor Grosman

V juliju so na Hrvaškem zabeležili 4,8 milijona prihodov oziroma tri odstotke več kot julija lani in 29,5 milijona prenočitev, kar je enako kot leto prej. V primerjavi z julijem 2019 pa so pri številu prihodov zaznali dvoodstotno rast. Po podatkih Hrvaške turistične skupnosti so samo v juliju županije ob Jadranskem morju zabeležile 4,5 milijona prihodov in 28,9 milijona nočitev, kar v medletni primerjavi predstavlja dvoodstotno rast prihodov in izenačitev rezultatov glede doseženih nočitev.

V hrvaški prestolnici so medtem zabeležili 145.000 prihodov, kar je 12 odstotkov več kot lani, in 266.000 prenočitev oziroma osem odstotkov več, medtem ko so na preostali celini zabeležili 172.000 prihodov oziroma osem odstotkov več in 355.000 nočitev oziroma deset odstotkov več kot lani.

Prihaja krovni zakon o turizmu

Kot so še sporočili, so julija največ prenočitev ustvarili gostje iz Nemčije (5,1 milijona) in Slovenije (3,8 milijona). Sledijo domači gostje (3,3 milijona), Čehi (2,1 milijona), Poljaki (dva milijona) in Avstrijci (1,9 milijona nočitev).

"Dejstvo, da smo po številu prihodov in nočitev na ravni rekordnega leta 2019, potrjuje, da si je turistični sektor popolnoma opomogel od nedavne krize in da je zdaj pravi čas za to, da postavimo trdne temelje za razvoj turizma v prihodnosti. S tem bomo lahko ostali konkurenčni na svetovni ravni in odporni na vse prihodnje izzive," je podatke po poročanju Hine komentirala hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac.

Dodala je, da je trenutno v javni obravnavi prvi krovni zakon o turizmu. Hrvaška bo z njim, kot je zatrdila, med prvimi na svetu zagotovila pravni okvir za upravljanje turizma v smeri trajnosti.

Direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić pa je ocenil, da je rast turističnih prihodov v prvih sedmih mesecih in v juliju odličen rezultat hrvaškega turizma. "Ne smemo zanemariti dejstva, da je Hrvaška to dosegla v letu, ko je konkurenca v turizmu znova zaživela, ko je v ospredju svetovna inflacija in ko je na žalost še vedno prisoten konflikt v Ukrajini," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta