Ukrajina ima težave: Rusija je ugotovila, kako izkoristiti zračno prevlado

M.R.
19.02.2024 14:23

Dve leti od začetka vojne v Ukrajini je ruska vojska ugotovila, kako učinkovito uporabiti svojo prevlado v zraku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letali Su-27
REUTERS

V zadnjih tednih so namreč ruski piloti z odmetavanjem satelitsko vodenih bomb z oddaljenosti 40 kilometrov porušili Avdijevko, še preden je po štirih mesecih bojevanja vanjo vkorakalo deset ruskih brigad, ki so iz mesta k umiku prisilile ukrajinsko 110. mehanizirano brigado. 

Do zdaj Rusi niso uspeli izkoristiti zračne prevlade

Medtem ko so Rusi končno ugotovili, kako iz zraka nuditi podporo svojim kopenskim silam, je mogoče pričakovati, da bodo to taktiko uporabili tudi v drugih sektorjih na 960 kilometrov dolgi bojni liniji. Bombardiranje Avdijivke lahko privede do sprememb v ruski operaciji tudi na drugih bojiščih, je sporočil Inštitut za vojne študije (ISW) s sedežem v Washingtonu. 

Za fronto je na ruski strani pripravljenih okoli tisoč bojnih letal, kar je približno 10-krat več, kot jih ima Ukrajina. Kljub taki premoči pa Rusija nima popolnega nadzora nad ukrajinskim zračnim prostorom.

"Od začetka marca 2022 ruske zračne sile niso imele sposobnosti delovanja v ukrajinskem zračnem prostoru, z izjemno na nižjih višinah, saj niso uspele uničiti vse bolj učinkovitih in dobro razporejenih mobilnih ukrajinskih sistemov s projektili zemlja-zrak," so v poročilu londonskega inštituta RUSI novembra 2022 zapisali Justin Bronk, Nick Reynolds in Jack Watling.

Prvo leto vojne ruski piloti niso smeli tvegati preletov v bližini prve bojne linije, bili pa so tudi v pomanjkanju natančnih izstrelkov z dolgim dometom, s katerim bi lahko z varne oddaljenosti nudili podporo kopenskim silam. Ukrajinska protizračna obramba je namreč nevtralizirala rusko zračno premoč.

A to ni trajalo dolgo. Rusi so bombam pričvrstili krilca in opremo za satelitsko vodenje. Borbena letala sukhoi lahko v hitrem preletu z velike višine in na oddaljenosti okoli 40 kilometrov odvržejo dve ali celo več takih bomb. To pa je dovolj, da se zmanjša ali celo izniči nevarnost, ki jo zanje predstavljajo ukrajinski sistemi protizračne obrambe. 

Hitro so te bombe postale zelo nevarne. Ukrajinski vojaki opisujejo strah, ki ga predstavljajo tihe bombe, ki eksplodirajo brez kakršnegakoli opozorila, hkrati pa so dovolj močne, da zrušijo zgradbe ali pa z zemljo zravnajo bunkerje. 

"Bombe uničijo vsako pozicijo"

Ko je ruska vojska kopičila svoje sile okoli Avdijivke, so te bombe dobile zelo pomembno vlogo. Ukrajinska 110. brigada se je zanašala na to, da jo bodo zaščitile visoke stavbe, a ruske bombe so številne uničile. "Te bombe popolnoma uničijo vsako pozicijo," je zapisal Egor Sugar, pripadnik ukrajinske 3. jurišne brigade, ki je v petek med umikom ščitila 110. brigado. "Vse zgradbe in strukture se spremenijo v kraterje, že ko pade ena bomba," je dodal. 

Minuli vikend je bil vrhunec takšne zračne kampanje, saj so letala sukhoi odvrgla 250 bomb v 48 urah. 110. brigada se skoraj ni imela več kam skriti v porušeni Avdijivki. Izčrpani vojaki so se umaknili proti zahodu in tako predali mesto prav tako izčrpanim ruskim vojakom s številčno premočjo.

Inštitut za vojne študije ocenjuje, da je bil to verjetno prvi tak primer zračne podpore v dveh letih od začetka ruske ofenzive. Kljub temu pa je tudi rusko letalstvo samo v soboto izgubilo tri letala sukhoi, ki naj bi jih 95 kilometrov vzhodno od Avdijivke Ukrajinci sestrelili z ameriškim protizračnim sistemom patriot. 

Vendar pa se zaloge raket za ta ameriški sistem v Ukrajini bliskovito zmanjšujejo, težava pa je pri dobavi novih, saj je že od lanskega novembra dobava blokirana. Nekdanji svetovalec na ukrajinskem notranjem ministrstvu Anton Geraščenko je povedal, da raven zalog pada na kritično nizko raven. 

Pomanjkanje protizračnih raket bi lahko Ukrajina nadomestila z letali F-16, ki naj bi v prihodnjih tednih ali mesecih prispela iz Evrope. Še pred morebitnim napadom na ruska letala, ki odmetavajo bombe, se bodo morala ukrajinska letala spopasti z ruskimi lovskimi letali in protizračno obrambo, kar pa je precej tvegano. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta