Ukrajinski parlament zavrnil obravnavo zakona o mobilizaciji novih vojakov

STA, M.R.
11.01.2024 17:17

Ukrajinski parlament bi moral obravnavati vladni predlog zakona, ki naj bi olajšal vpoklic vojakov, ki jih vojska po skoraj dveh letih vojne Nujno potrebuje. Poslanci so obravnavo zavrnili in predlog vrnili vladi v dopolnitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stare ameriške ocene kažejo, da je v spopadih v Ukrajini umrlo okoli 70 tisoč ukrajinskih vojakov.
EPA

Po današnjih pogovorih za zaprtimi vrati s poveljstvom vojske so se poslanci odločili predlagatelju vrniti predlog zakona v ponovni pregled in dopolnitev, je sporočil David Arakhamia, vodja poslanske skupine stranke ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Na Telegramu je še sporočil, da razumejo potrebe vojaškega poveljstva in da so nanje pripravljeni odgovoriti. Izpostavil pa je, da vseh pravil ne morejo sprejeti in da nekatera določila zakona neposredno kršijo človekove pravice, nekatera pa niso bila dorečena.

Kdaj naj bi po pričakovanjih dopolnjen predlog zakona obravnavali, ni povedal, obravnava pa bi lahko trajala dneve, če ne tedne.

Vlada je predlog zakona v parlament vložila konec lanskega leta, potem ko je vojaško poveljstvo pozvalo k okrepitvi vojske na bojiščih in predlagalo mobilizacijo do pol milijona Ukrajincev. Vrhovni poveljnik vojske Valerij Zalužni je pojasnil, da so pri oceni potrebnega števila upoštevali "trenutno pomanjkanje, usposabljanje novih enot in napoved izgub za letošnje leto".

Vpoklicali bi lahko 400 tisoč novih mladih moških

Po novi zakonodaji bi se med drugim začetna starost za rezerviste znižala s 27 na 25 let, kar bi za vojsko potencialno predstavljalo več kot 400.000 mladih moških. Znova naj bi preverili že izdana potrdila za tiste, ki so bili ocenjeni kot nesposobni za služenje vojaškega roka. Neupoštevanje pozivov bi namesto sedanje denarne kazni imelo za posledico takojšnjo zaporno kazen, služenje vojaškega roka pa bi se v času vojne s sedanjega nedoločnega časa omejilo na 36 mesecev.

Sedanji sistem vpoklica sicer velja za nepravičnega, neučinkovitega in pogosto koruptivnega. Vse glasnejši so tudi pozivi k demobilizaciji tistih, ki so že dlje časa na fronti, medtem ko novih prostovoljcev ni.

Napovedane spremembe so sicer močno razdelile družbo, ki je izčrpana zaradi vojne še zlasti po neuspeli veliki protiofenzivi lansko poletje.

Ukrajinske oborožene sile štejejo približno 850.000 pripadnikov. Čeprav obsega izgub Kijev ni objavil, avgusta lani objavljene ameriške ocene kažejo, da je v spopadih umrlo skoraj 70.000 ukrajinskih vojakov, ranjenih pa jih je bilo okoli 120.000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta