Umrl je izumitelj funkcije "kopiraj in prilepi"

Gr.G.
20.02.2020 11:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V 74. letu starosti je umrl Larry Tesler, ki velja za ikono zgodnje dobe računalništva. V Silicijevi dolini je pričel delati v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja, to je v času, ko osebni računalniki še niso bili dostopni širšim množicam. Mnogi so prepričani, da so prav ukazi "izreži", "kopiraj" in "prilepi", ki se jih je v digitalnem svetu domislil Tesler, zaslužni za to, da se je bilo mogoče dela z računalniki tako enostavno naučiti.
{twitter}https://twitter.com/Xerox/status/1230228728992714752{/twitter}
Rojen je bil leta 1945 v Bronxu v New Yorku, študiral pa je na univerzi Stanford v Kaliforniji. Ko je diplomiral, je svoj čas posvetil dizajnu uporabniških vmesnikov in se trudil poenostaviti delo z računalniki ter skušal narediti računalniške sisteme karseda uporabniku prijazne. Pri družbi Xerox, kjer je Tesler delal krajše obdobje, so se poklonili izumitelju principa "copy - paste" (kopiraj - prilepi). Zapisali so: "Izumitelj kopiraj in prilepi, najdi in zamenjaj in številnih drugih stvari je bil naš nekdanji zaposleni. Vaše delo je veliko enostavnejše, zahvaljujoč njegovim revolucionarnim zamislim."
V svoji karieri je delal tudi za Apple, kamor ga je povabil Steve Jobs. 17 let je bil zaposlen v multinacionalki, kjer je napredoval do glavnega znanstvenika. Ko je zapustil Apple, je ustanovil start-up, ki se je ukvarjal z izobraževanjem, krajše časovno obdobje pa je delal tudi za Amazon in Yahoo.
Za BBC je leta 2012 povedal: "Ko zaslužiš nekaj denarja, se ne upokojiš. Porabiš ga za ustanovitev novih podjetij. Zelo razburljivo je deliti, kar si se naučil, z naslednjo generacijo." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta