Umrl nekdanji demokratski kongresnik John Dingell

STA, A.L.
08.02.2019 08:57

V kongresu je pomagal pri sprejetju zakonodaje medicare, ki je uvedla zdravstveno zavarovanje za upokojence, ter zakona o zaščiti ogroženih vrst in zakona o zaščiti čiste vode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V četrtek je na svojem domu v Dearbornu umrl 92-letni nekdanji demokratski kongresnik iz Michigana John Dingell, ki je svoje volivce v predstavniškem domu zveznega kongresa do upokojitve leta 2014 zastopal skupaj kar 59 let. Spominjajo se ga po odločni podpori ameriški avtomobilski industriji.
V kongresu ga je po letu 2014 nasledila kar njegova žena, 65-letna Debbie Dingell, ki nadaljuje z njegovo dediščino. Dingell, ki so ga zaradi visoke postave klicali Veliki John, je služil v kongresu od predsednika Dwighta Eisenhowerja do Baracka Obame.
Leta 1955 je v kongresu nasledil svojega očeta, v svoji politični karieri pa je poleg avtomobilske industrije zagovarjal tudi splošno zdravstveno zavarovanje, preganjal nenamensko vladno porabo in pokvarjene vladne uradnike, zaradi česar je prejemal številne grožnje s smrtjo.
V kongresu je pomagal pri sprejetju zakonodaje medicare, ki je uvedla zdravstveno zavarovanje za upokojence, ter zakona o zaščiti ogroženih vrst in zakona o zaščiti čiste vode. Sprejetje zakona o zaščiti čistega zraka pa je zaradi interesov avtomobilske industrije malce zavlačeval - v predmestju Detroita Dearborn je bila namreč velika Fordova tovarna avtomobilov. Leta 2010 pa je pomagal spraviti skozi kongres zdravstveno reformo Baracka Obame.
Za sodobnega demokrata je bil Dingell precej nenavaden, saj so njegovo kongresno pisarno krasile lovske trofeje divjih živali, med njimi glava divjega prašiča, ki ga je po lastnih trditvah ustrelil s pištolo v nekdanji sovjetski republiki, Gruziji. V kongres je bil prvič izvoljen na posebnih volitvah leta 1955, ko je bil star šele 29 let.
Družinska tradicija, ki bi se ji kje drugje lahko reklo nepotizem, se je nadaljevala leta 2014 ob njegovi upokojitvi v 87. letu starosti, ko se je z demokrati Michigana in ženo dogovoril, da bo ona kandidirala za njegov sedež. Izvoljena je bila brez težav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta