Umrl nekdanji škotski voditelj Alex Salmond

STA, A.L.
13.10.2024 09:14

Nekdanji škotski voditelj Alex Salmond je umrl v 70. letu starosti, so v soboto sporočili iz njegove nekdanje stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Preminil je med mednarodno konferenco v Severni Makedoniji. Salmond je veljal za velikega podpornika škotske neodvisnosti, po neuspelem referendumu na to temo pa zadnje desetletje ni zasedal vodstvenih funkcij.

Salmond je bil kot vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) na čelu škotske vlade sedem let, do leta 2014. V njegovem mandatu je stranko preobrazil v osrednjo politično silo na Škotskem, hkrati pa je narasla podpora ideji o samostojnosti. Bil je tudi ključna oseba na referendumu o neodvisnosti Škotske leta 2014, na katerem pa se je 55 odstotkov volivcev izreklo proti temu, da bi Škotska zapustila Združeno kraljestvo.

Salmond je po neuspelem referendumu odstopil s položaja in se vrnil v poslanske klopi, kjer je vztrajal do volitev leta 2017. Leto pozneje je več žensk proti njemu vložilo tožbe zaradi spolnega nadlegovanja, a je bil nato oproščen teh obtožb. Sam je menil, da je žrtev zarote, katere namen je, da se ga umakne iz javnega življenja.

Leta 2021 je ustanovil lastno stranko Alba, ki pa ni uspela osvojiti širše podpore na severu Otoka.

Kot poroča britanski BBC, je Salmond v soboto popoldan med mednarodno konferenco, ki je potekala v bližini Ohrida, izgubil zavest. Po navedbah stranke Alba je umrl zaradi srčnega zastoja.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta