Uporaba antibiotikov v živinoreji bo bolj nadzorovana

Andreja Kutin Lednik
28.10.2018 19:15

Intenzivna živinoreja zaradi čezmerne rabe antimikrobnih zdravil znatno prispeva k pojavu bakterij, odpornih proti antibiotikom. Odslej bo raba antimikrobnih zdravil v živinoreji strožje urejena, pa tudi razmere za rejne živali bodo boljše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Evropski parlament je potrdil nabor omejitev uporabe antimikrobnih zdravil pri zdravih rejnih živalih, s tem pa naj bi zaustavili širjenje "superbakterij", odpornih proti antibiotikom.
V Evropi porabimo za živali v rejni industriji v povprečju več antimikrobnih zdravil (vključno z antibiotiki) kot za ljudi. Opozorila, da se zaradi prepogoste, pravzaprav redne preventivne rabe antibiotikov na živalskih farmah veča število bakterij, odpornih proti antibiotikom, so glasna in jasna: če se praksa ne ustavi, bomo priča antibiotični apokalipsi. Že sedaj v Evropi vsako leto zaradi okužbe z bakterijami, odpornimi proti antibiotikom, umre 25 tisoč ljudi, če se bo trend širjenja teh bakterij nadaljeval, pa lahko postanejo tudi najbolj osnovni medicinski posegi nemogoči. Antibiotiki so namreč temelj sodobne medicine.
Nova zakonodaja, ki bo začela veljati leta 2022, prepoveduje veterinarsko uporabo antibiotikov, ki se v človeški medicini uporabljajo kot "zadnja rezerva", velikokrat prerekan seznam teh antibiotikov je sestavila Svetovna zdravstvena organizacija. Prav tako prepoveduje uporabo antimikrobnih zdravil pri živalih, če jih ni predpisal veterinar. Danes se na primer antimikrobna zdravila, denimo kokcidiostatiki, dodajajo krmi, brez njih intenzivna reja piščancev sploh ne bi bila možna. Med antimikrobna zdravila sicer sodijo tudi antibiotiki, a gre za širši spekter zdravil, ki delujejo proti vsem enoceličnim organizmom, ne le bakterijam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta