V Evropskem parlamentu najmočnejša ostaja EPP, največ pridobili liberalci

STA, DR
27.05.2019 12:44

V Evropskem parlamentu tudi po volitvah ostaja najmočnejša desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Na drugem mestu so znova socialdemokrati, na tretjem pa liberalci, ki so v primerjavi z letom 2014 pridobili največ poslancev med vsemi skupinami, kaže najnovejša projekcija sedežev v Evropskem parlamentu na podlagi delnih in končnih izidov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Desnosredinska EPP je glede na dosedanje izide dobila 182 od 751 sedežev v Evropskem parlamentu in tako ostala najmočnejša politična skupina, a izgubila naj bi 34 sedežev. Ta je med drugim posledica slabšega izida za nemške krščanske demokrate (CDU/CSU) in špansko Ljudsko stranko kot pred petimi leti.
Na drugo mesto so se znova uvrstili socialdemokrati (S&D) s 147 sedeži, kar je prav tako padec glede na minuli sklic parlamenta, ko so jih imeli 185. Med drugim temu botruje upad podpore nemškim socialdemokratom, ki so izgubili enajst sedežev, ter britanskim laburistom, ki imajo osem sedežev manj.
Na tretje mesto so se s četrtega prebili liberalci (Alde) s 109 sedeži, kar je 40 več, kot so jih imeli doslej. Novi izid že vključuje rezultat stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta