V Franciji po nasilnem shodu prepovedali skrajno desničarsko skupino

STA, M.R.
05.01.2022 16:13

Francoska vlada je danes prepovedala delovanje skrajno desničarski mladinski skupini Zouaves Paris, ki jo krivijo za napade na protirasistične aktiviste na nemirnem decembrskem shodu skrajno desničarskega predsedniškega kandidata Erica Zemmourja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Skupina 'Zouaves Paris' je bila danes zjutraj na seji vlade prepovedana v skladu z navodili predsednika Emmanuela Macrona", je na Twitterju zapisal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Po njegovih navedbah je skupina spodbujala "sovraštvo in nasilje".

V odloku o prepovedi delovanja skupine, ki je bila ustanovljena leta 2017 in naj bi imela le okoli 20 zvestih članov, je zapisano, da skupina "širi odkrito rasistični diskurz", ki vključuje "simbole nacistične ideologije" in "bele nadvlade".

Francoski skrajno desni politik Eric Zemmour.
EPA

Zemmour je kmalu po napovedi kandidature za predsednika na letošnjih volitvah člane Zouaves Paris obtožil napada na aktiviste skupine SOS Racisme na shodu 5. decembra. V napadu je bil lažje poškodovan tudi Zemmour.

Policija je 23-letnega vodjo skupine Marca de Cacqueray-Valmeniera pridržala in obtožila napada. Skupina je sicer dobila ime po elitnih enotah francoskih čet, ki so se borile v Afriki v 19. stoletju.

Priljubljenost Zemmourja se je ob napovedi kandidature povečala, vendar se zdi, da se je v zadnjih tednih umirila. Večina anket še vedno napoveduje, da bo v prvem krogu prejel okoli 15 odstotkov glasov. Zemmour uradno sicer še ni kandidat, saj mora pred tem zbrati 500 podpisov francoskih županov.

Zemmourja nasprotniki obtožujejo, da je rasist, kar sam zanika. Večkrat je namreč kritiziral islam in priseljevanje, za katera pravi, da škodita francoski identiteti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta