V napadu na šolo na območju Gaze umrlo več kot 50 ljudi, Scholz v pogovoru z Netanjahujem za prekinitev ognja

STA, M.R.
18.11.2023 18:13

V dveh napadih izraelskih sil na begunsko taborišče Džabalija na območju Gaze ubitih najmanj 80 ljudi. Samo v napadu na šolo je po poročanju lokalnih oblasti umro najmanj 50 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski napadi na Gazo
EPA

Šolo v begunskem taborišču Džabalija so uporabljali za namestitev razseljenih ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo iz Gaze. Napad se je zgodil davi, je dejal predstavnik ministrstva.

Poleg šole je v ločenem napadu na taborišče Džabalija umrlo še 32 ljudi, vsi so bili člani iste družine, med njimi je bilo 19 otrok.

Na posnetkih na družbenih omrežjih, ki jih AFP ni uspel preveriti, ali so resnični, je videti trupla in prah na tleh stavbe, kjer so bile položene vzmetnice.

Izraelska vojska se zaenkrat ni odzvala.

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) pa je obsodila grozljiv napad. "Takšni napadi ne smejo postati nekaj vsakdanjega, morajo se končati," je na družbenem omrežju X zapisal vodja agencije Philippe Lazzarini.

Begunsko taborišče Džabalija je največje v Gazi. V začetku novembra je Hamasova vlada v enklavi sporočila, da je bilo v izraelskem obstreljevanju taborišča ubitih več kot 200 ljudi.

Sholz pozval Netanjahuja k prekinitvi ognja

Nemški kancler Olaf Scholz se je v telefonskem pogovoru z izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahujem zavzel za prekinitev ognja v vojni v Gazi. Poudaril je nujnost izboljšanja humanitarnih razmer v palestinski enklavi, je sporočila tiskovna predstavnica kanclerja Christiane Hoffmann.

Humanitarni premori v obstreljevanju bi lahko pripomogli k občutnemu izboljšanju oskrbe prebivalstva, je ocenil Scholz. Nemški kancler je obenem poudaril, da je Nemčija solidarna s prebivalci Izraela in da neomajno stoji na strani Izraela.

Netanjahu pa je v pogovoru poudaril, da si prizadevajo za zaščito civilistov v Gazi, a da islamistično gibanje Hamas to onemogoča. Govorila sta tudi o naporih za čimprejšnjo osvoboditev talcev.

Hamas je v napadu na Izrael 7. oktobra, ki je terjal okoli 1200 smrtnih žrtev, ugrabil tudi okoli 240 ljudi in jih odvedel v Gazo. Izrael se je odzval z napadi na Gazo, v katerih je umrlo že več kot 12.000 ljudi. Mednarodna skupnost poziva k humanitarni prekinitvi ognja, vendar Izrael to pogojuje z izpustitvijo talcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta