V Nemčiji goreli kabli ob železnici: Levičarski aktivsti pravijo, da so napadli arterije kapitalistične infrastrukture

STA, M.R.
08.09.2023 15:11

Nemška policija preiskuje domnevno politično motiviran napad na železniško infrastrukturo na severu države, ki se je zgodil minulo noč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemški policijski avto ob železniški progi, ki naj bi jo napadli levičarski aktivisti.
Profimedia

Zagorelo je več električnih kablov ob progi, kar je povzročilo resne motnje v železniškem prometu. Odgovornost za napad so v anonimnem zapisu prevzeli levičarski aktivisti. V noči na danes je na treh lokacijah v bližini Hamburga na severu Nemčije zagorelo na železniški infrastrukturi. Gorelo je v jaških ob železniški progi, v katerih so električni kabli.

Nemška policija je danes odprla preiskavo incidenta, preiskovalci pa menijo, da so bili požari povzročeni namerno. "Policija meni, da je bil ta zločin politično motiviran, in išče priče," so sporočili.

Kasneje se je na skrajno levičarski spletni strani Indymedia pojavil tudi anonimen zapis, v katerem avtorji prevzemajo odgovornost za napad.

"Sabotirali smo prometne arterije kapitalistične infrastrukture v Hamburgu. Želeli smo povzročiti čim daljše prekinitve ali omejitve pri prevozu tovora, na primer surovin, pridobljenih med neokolonialnim izkoriščanjem in ekstrakcijo, ki uničuje Zemljo," navajajo avtorji zapisa.

Posebej so izpostavili oviranje tovornega prometa in zatrdili, da se sabotirani odseki železniške proge ne uporabljajo za potniški promet. Hamburška policija je sporočila, da je seznanjena z zapisom in da ga obravnava v okviru preiskave.

Kljub trditvam avtorjev zapisa je incident povzročil kaos v lokalnem in medkrajevnem potniškem prometu na enem najbolj prometnih železniških koridorjev v državi. Odpovedanih je bilo več vlakov na progi Berlin-Hamburg, druge povezave pa so imele velike zamude.

Po besedah tiskovne predstavnice nemških železnic je bilo danes popolnoma odpovedanih enajst vlakov. Še 19 vlakov so morali preusmeriti, zato so imeli precejšnje zamude, prizadete so bile tudi povezave z vzhodno in južno Nemčijo. Za zdaj po navedbah dpa ni jasno, kako dolgo bodo trajale motnje v železniškem prometu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta