V raketnem napadu na jugu Libanona ubita tudi novinarka in njen snemalec

STA, Va
21.11.2023 13:40

Izraelska vojska trdi, da je zadela infrastrukturo, ki da se jo koristi za "neposredne teroristične aktivnosti".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Libanonsko-izraelska meja. 
Reuters

Izraelske letalske sile so v današnjih napadih na jugu Libanona ubile televizijsko novinarko in njenega snemalca ter 80-letno žensko, poroča libanonska tiskovna agencija NNA. Po trditvah Izraela so njena letala zadela "tri teroristične celice" na območju, kjer deluje Hezbolah, pred tem pa naj bi bilo na Izrael priletelo več izstrelkov iz možnarja.

Direktor televizije Al Majadin, za katero sta poročala pokojna novinarja, je kasneje sporočil, da je bil ubit še en civilist, ki je sodeloval z njimi. Ob tem je zatrdil, da je šlo za nameren raketni napad z letali, in spomnil, da je Izrael nedavno blokiral dostop do njihove spletne strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V napadu na vas Kfar Kila tik ob libanonsko-izraelski meji pa naj bi bila poškodovana še vnukinja 80-letne ženske. O žrtvah na južni strani meje niso poročali, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Izraelska vojska trdi, da je zadela infrastrukturo, ki da se jo koristi za "neposredne teroristične aktivnosti".

Na obmejnem območju od 8. oktobra poteka najsilovitejše obstreljevanje med izraelsko vojsko in šiitskim oboroženim gibanjem Hezbolah po letu 2006. Po podatkih AFP je število ubitih preseglo 100, med njimi je najmanj 17 civilistov z obeh strani meje.

Ubita novinarka Farah Omar in njen snemalec Rabih Mamari nista prvi smrtni žrtvi med novinarji na tem območju. Na jugu Libanona je bil kmalu po izbruhu napetosti ubit novinar tiskovne agencije Reuters Isam Abdalah. Umrl je, ko je bil s skupino kolegov 13. oktobra tarča načrtnega napada, je ugotovila organizacija Novinarji brez meja (RSF). Četudi preiskovalci RSF za napad niso neposredno obtožili Izraela, so trdili, da sta dva izstrelka novinarje dosegla iz smeri izraelske meje v neposredni bližini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta