V Srbiji našli nova nahajališča zlata, srebra in bakra

STA, M.R.
19.09.2024 11:38

Kanadska družba Dundee Precious Metal (DPM) je pred dnevi sporočila, da je v Srbiji odkrila nova velika nahajališča zlata, srebra in bakra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rudnik zlata pri srbskem mestu Bor
Reuters

Nahajališča so blizu njihovega projekta Čoka Rakita. Rudnik naj bi lahko tam začel obratovati leta 2028, v njem pa naj bi lahko v desetih letih proizvedli v povprečju 129.000 unč zlata letno.

Nova nahajališča zlata, bakra in srebra je družba odkrila približno kilometer stran od nahajališča Čoka Rakita na območju občine Žagubica nedaleč od mesta Bor na vzhodu Srbije.

"Navdušeni smo nad potencialom za raziskovanje visokokakovostnega zlata in bakra na nahajališčih Dumitru Potok in Frasen," je sporočil izvršni direktor DPM David Rae. Novi rezultati po njegovih besedah potrjujejo velik potencial za nadaljnjo mineralizacijo zlata in bakra v Čoki Rakiti in okoliških lokacijah z dovoljenji za raziskave.

Družba je za raziskovalne dejavnosti v Srbiji v letu 2024 predvidela od 20 do 22 milijonov dolarjev, pri čemer je 9,5 milijona dolarjev porabila v prvih šestih mesecih leta.

Rudnik zlata in bakra Čoka Rakita še ne obratuje, je pa projekt trenutno v fazi raziskav in razvoja. Gradnjo bodo po trenutnih načrtih začeli sredi leta 2026, po ocenah podjetja pa bi lahko stala 381 milijonov dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta