V Srbiji zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere, v Italiji rekordno število smrti

STA, M.D.
15.03.2020 21:30

Srbija je od danes v vojni proti "nevidnemu zlobnemu sovražniku, ki ga naša država mora premagati," je dejal Aleksandar Vučić.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandar Vučić
Reuters

V Srbiji zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere

V Srbiji so nocoj zaradi novega koronavirusa razglasili izredne razmere. V ponedeljek bodo po vsej državi tudi zaprli vse vrtce, šole in univerze. Po uradnih informacijah so v državi doslej zabeležili 48 okužb z novim koronavirusom.
Izredne razmere omogočajo, da oblasti v prizadevanja za zajezitev širjenja koronavirusa vključijo vojsko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Odločitev je na novinarski konferenci sporočil predsednik Aleksandar Vučić, ki je pozval starejše od 65 let, naj naslednjih 30 dni ostanejo doma. To je edini način za preživetje, je opozoril.
Srbija je od danes v vojni proti "nevidnemu zlobnemu sovražniku, ki ga naša država mora premagati," je dejal Vučić.

V Italiji rekordno število smrti zaradi koronavirusa; od sobote umrlo 368 ljudi 

Kljub ostrim preventivnim ukrepom se število smrti zaradi koronavirusa v Italiji še naprej povečuje. Iz sosednje Italije danes poročajo o novih 368 smrtih zaradi koronavirusne bolezni, kar je skoraj dvakrat več, kot jih je zaradi virusa umrlo v soboto. Doslej so vse skupaj potrdili več kot 24.000 okužb.
V Italiji je od začetka epidemije zaradi koronavirusa umrlo 1809 ljudi, je danes v Rimu po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila italijanska civilna zaščita.
Vse skupaj se je s koronavirusom v Italiji okužilo 24.747 ljudi, potem ko je v soboto zvečer to število znašalo 21.157. Okrevalo je 2335 okuženih.
Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil, da je na poti v Italijo 140 ventilatorjev za intenzivno zdravljenje in pet milijonov zaščitnih mask. Pošilja jih Kitajska, ki bo zagotovila tudi dve dodatni ekipi zdravnikov.
V Italiji tako ventilatorjev kot mask kritično primanjkuje, zato je Di Maio napovedal, da bodo sprožili pravne postopke proti državam, ki bi skušale blokirati izvoz te opreme v Italijo.

Koronavirus prvo smrt zahteval tudi na Madžarskem

O prvi smrtni žrtvi novega koronavirusa danes poročajo tudi iz Madžarske. Umrl je 75-letni Madžar. V državi je sicer okuženih okoli 30 ljudi, eden je že okreval, poročajo tuje tiskovne agencije.
75-letnika so s pljučnico in znaki okužbe s koronavirusom danes prepeljali v bolnišnico, kjer je kmalu umrl, je danes sporočila madžarska vlada.
Na Madžarskem je sicer okuženih 32 ljudi, med njimi je 10 tujcev in 22 Madžarov. En bolnik je že okreval. V karanteni je 79 ljudi.
Madžarske oblasti so sicer sredi tedna zaradi novega koronavirusa uvedle izredne razmere in omejile vstop v državo. Na univerzah so že prešli na študij na daljavo, od ponedeljka pa bodo zaprte še vse šole.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta