V Ukrajini na ruski strani umrl Srb, njegov oče: Boril se je proti satanu!

M.R.
18.09.2024 10:31

Na bojišču v Ukrajini je nedavno umrl 30-letni Beograjčan, ki se je boril na strani Rusov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srb naj bi pred kratkim umrl na bojišču v Ukrajini
Profimedia/Sputnik

O tem poroča srbski časnik Blic, ki dodaja, da se je pokojni Strahinja Bjelica prostovoljno priključil ruskim silam in da je svojim najdražjim v Srbiji pogosto pošiljal posnetke z bojišča. 

V enem izmed posnetkov, ki je objavljen tudi na družbenih omrežjih, je dejal: "Tako smo prišli branit Kosovo, a v Ukrajino!" Na posnetku so trije moški v polni bojni opremi, ki hodijo pred njim. 

V nekem drugem posnetku Beograjčan pove: "Bratje moji, kakšen otrok sem s čelado. Ko bom tam in me bo naciljal ostrostrelec, bom naredil tak obraz, da mu bo žal streljati name. Samo v nogo me bo ranil."

Oče pokojnega: Ponosen sem na tebe

Po smrti 30-letnika je njegova družina objavila fotografije, ki jih je pošiljal, oglasil pa se je tudi njegov oče Gavrilo Bjelica. "Naj ti bo zemlja lahka, vojak moj, naj te angeli varujejo, če te že mi nismo znali. Ljubi te oče," je ob fotografiji pokojnega sina zapisal na Facebooku. 

Na omrežju TikTok pa je oče komentiral eno izmed objav: "Sin moj, ponosen sem nate, dal si življenje v boju proti satanu in zlu," je med drugim zapisal. 

V Srbiji sodelovanje v vojni kaznivo

V Beogradu je po začetku ruske invazije na Ukrajino zasedal svet za nacionalno varnost, na kateri so razpravljali tudi o sodelovanju srbskih državljanov v vojni v Ukrajini. Oblasti so tedaj dejale, da bodo sankcionirani vsi državljani, ki ne bodo spoštovali zakona. Ta namreč vsem srbskim državljanom od leta 2014 prepoveduje sodelovanje v vojni v katerikoli drugi državi. Kršitelje pa lahko čaka do 10-letna zaporna kazen. 

Ukrajinska stran sicer trdi, da se na ruski strani bori več sto Srbov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta