Varnostni svet poziva k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi

STA, Va
25.03.2024 16:08

Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice razen ZDA, ki so se vzdržale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na seji Varnostnega sveta so se z minuto molka poklonili spominu na žrtve petkovega terorističnega napada v Moskvi.  
Reuters

Varnostni svet Združenih narodov je danes sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice Varnostnega sveta razen ZDA, ki so se vzdržale.

Resolucija zahteva tudi takojšnjo in brezpogojno izpustitev vseh talcev in odpravo vseh ovir za humanitarni dostop do njih. Od obeh strani v spopadu pa zahteva tudi spoštovanje mednarodnega prava pri ravnanju s pridržanimi osebami.

Resolucija Alžirije, Ekvadorja, Gvajane, Japonske, Malte, Mozambika, Južne Koreje, Sierra Leone, Slovenije in Švice prav tako poudarja nujno potrebo po povečanju dotoka humanitarne pomoči v Gazo in zaščiti civilnega prebivalstva v palestinski enklavi.

V uvodu resolucija poudarja zahtevo za spoštovanje mednarodnega prava in obsoja napade na civiliste ter civilne objekte, kakor tudi vsa teroristična dejanja, ter opozarja, da mednarodno humanitarno pravo prepoveduje ugrabitve talcev.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval k izvajanju resolucije Varnostnega sveta. "To resolucijo je treba izvajati. Njena neizpolnitev bi bila neodpustljiva," je zapisal na platformi X.

Danes je pomemben dan, ki pomeni začetek konca trpljenja civilistov v Gazi, je po sprejetju resolucije z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja dejal slovenski veleposlanik v Varnostnem svetu  ZN Samuel Žbogar. Sprejetje resolucije so pozdravili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta