Več kot 30 primerov posilstev otrok zaradi aplikacij za zmenke

A.S.
11.02.2019 16:20

Tinder in Grindr, aplikaciji za zmenke, bosta morala britanski vladi odgovarjati, kako zaščitijo otroke pred uporabo tovrstnih aplikacij. V preiskavi namreč ugotavljajo, da so mladoletniki v nevarnosti, da bi jih drugi spolno izkoriščali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

Od leta 2015 je bilo preiskanih že več kot 30 primerov posilstev otrok, saj so se žrtve na aplikaciji izognile preverjanju starosti, ugotavlja Sunday Times. Kulturni sekretar Jeremy Wright je to opisal kot "resnično šokantno". Kljub temu Tinder in Grindr menita, da imata varnostne ukrepe, ki mladoletnikom onemogočajo uporabo aplikacije.
Sunday Times je z novimi informaciji pozneje razkril še 60 primerov kaznivih dejanj proti otrokom – vzpostavljanje stikov z mladoletnimi osebami za spolno občevanje, ugrabitve in nasilne napade –, vse preko spletnih strani za zmenke. Najmlajša žrtev je bila stara osem let.
Preiskava je razkrila, "da morajo tovrstna podjetja narediti še več, da zaščitijo otroke", pravi Wright. Obema aplikacijama bo tako pisal in povprašal, "kakšne varnostne ukrepe uporabljajo za otroke in kako preverjajo starost"
"Če ne bom zadovoljen z odgovori, bomo ukrepali,"
 pojasnjuje sekretar. Novi ukrep za dokazovanje starosti pri obisku pornografskih strani v Veliki Britaniji bo tako lahko uporabljen tudi za tovrstne aplikacije.
Pri Tinderju pojasnjujejo, da imajo v aplikaciji vgrajena primerna orodja in da "letno porabijo več milijonov dolarjev" za preprečitev obiskov mladoletnikov in odstranjevanje računov uporabnikov, ki niso dovolj stari. "Ne želimo mladoletnikov," so jasni v podjetju. Podobno odgovarjajo pri aplikaciji Grindr, kjer "naša ekipa nenehno izboljšuje digitalno in človeško pregledovanje računov" ter tako onemogoča mladoletnikom obisk in jim odstrani račune.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta