Veliko večji in nevarnejši vulkan od Vezuva: Italijanska vlada preučuje evakuacijo kar pol milijona prebivalcev

Va
06.10.2023 11:10

Na območju prebujajočega se vulkana so se tla samo v zadnjem mesecu stresla več kot 1100-krat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Campi Flegrei 
Profimedia

Italijanska vlada preučuje možnost množične evakuacije prebivalcev okoli supervulkana Campi Flegrei blizu Neaplja po številnih potresnih sunkih zadnje mesece. Lokalne bolnišnice pa bodo začele izvajati testne evakuacije za primer močnejšega potresa ali erupcije. Načrtovano je tudi preverjanje protipotresne varnosti zgradb. 

Flegrejska polja ležijo zahodno od Neaplja in so gosto poseljena. V teh krajih živi skupno okoli pol milijona prebivalcev. 24-kraterski Campi Flegrei velja za največji delujoči evropski vulkan in je veliko večji od bližnjega Vezuva, ki je uničil rimske Pompeje, danes pa je turistična atrakcija. 

Na Flegrejskih poljih so samo v minulem mesecu zabeležili več kot 1100 potresov. Dva od njih sta imela magnitudo 4 oziroma 4,2, kar je v zadnjih 40 letih najmočnejše tresenje tal na tem območju.

Minuli ponedeljek je ljudi na prosto pregnal zadnji v seriji močnejših potresov.
EPA

Strokovnjaki ocenjujejo, da je okrepljena seizmična aktivnost povezana z bradizeizmom, to je postopno dvigovanje ali spuščanje zemeljske površine zaradi polnjenje ali praznjenje podzemne komore magme. Tla se na ogroženem območju trenutno dvignejo za poldrugi centimeter mesečno, zato raste zaskrbljenost za varnost okoliških zgradb, čeprav neposredna nevarnost, da vulkan močneje izbruhne, naj ne bi obstajala.   

Nazadnje je podobna serija potresov Flegrejska polja prizadela v osemdesetih letih minulega stoletja. Takrat so iz bližnjega Pozzuolija začasno preselili 40.000 ljudi, piše Index.hr.

Zadnja večja erupcija vulkana se je zgodila leta 1538. Ena od sploh največjih pa pred 39 tisoč leti. Za tisto celo sumijo, da je pripeljala do izumrtja neandertalcev. Magmo iz takratnega rekordnega delovanja italijanskega vulkana so našli celo na Grenlandiji, oddaljeni 4500 kilometrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta