(VIDEO in FOTO) Rusija močno udarila po Ukrajini: Izstrelili več kot 200 raket in dronov

STA, M.R.
26.08.2024 14:34

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes vojaška letalstva zahodnih zaveznic pozval, naj pomagajo Ukrajini pri obrambi pred ruskimi raketnimi napadi in napadi z brezpilotnimi letalniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gasilci na delu po današnjem ruskem raketnem napadu v Odesi
Reuters

Ob tem je poudaril, da je Rusija danes nad Ukrajino izstrelila več kot sto raket in okoli sto brezpilotnikov. "V različnih ukrajinskih regijah bi lahko za zaščito življenj naredili veliko več, če bi letalstvo naših evropskih sosed sodelovalo z našimi letali F-16 in našo zračno obrambo," je v objavi na družbenih omrežjih dejal Zelenski. Po njegovih besedah imajo namreč ZDA, Velika Britanija, Francija in nekatere druge evropske države moč ustaviti ruski teror.

"Življenje ima povsod enako vrednost," je poudaril in ocenil, da če je takšna enotnost dobro delovala na Bližnjem vzhodu, kjer so ZDA in nekatere druge zaveznice Izraelu nedavno pomagale pri sestreljevanju iranskih izstrelkov, bi morala delovati tudi v Evropi.

Posledice napada na Kijev
Reuters

Kot je še dejal, je Rusija danes nad Ukrajino izstrelila več kot sto raket različnih tipov in približno sto brezpilotnikov, kar je označil za enega največjih ruskih napadov na svojo državo. Tarča napada, v katerem so bili ubiti najmanj štirje ljudje, je bila zlasti energetska infrastruktura v skupno 15 regijah. Najmanj sedem eksplozij je odjeknilo tudi v Kijevu.

Zaveznice je vnovič pozval tudi k odpravi omejitev glede uporabe orožja dolgega dosega, ki ga želijo v Kijevu uporabiti za napade na cilje globoko v notranjosti ruskega ozemlja.

Nove obsežne napade z raketami in droni na več ukrajinskih regij, je ruska vojska izvedla v zgodnjih jutranjih urah, "Sovražnikov teror ni ostal brez posledic. V regiji Dnipropetrovsk je en mrtev," je sporočil guverner te regije Sergej Lisak. Po navedbah župana mesta Luck je bila v napadih ubita ena oseba in poškodovana stanovanjska stavba. O smrtni žrtvi poročajo tudi oblasti v regiji Zaporožje. Še pet oseb pa je bilo po navedbah lokalnih oblasti ranjenih v regiji Poltava.

V Kijevu je medtem v jutranjih urah odjeknilo najmanj sedem eksplozij. V več okrožjih pa je prišlo do izpada električne energije. Zračna obramba je sestrelila približno deset ruskih dronov, ki so se približevali prestolnici, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Prebivalci Kijeva so se danes pred napadi zatekli na postaje podzemne železnice.
Reuters

O eksplozijah so poročali tudi v regijah Odesa, Zaporožje in Harkov, tamkajšnje oblasti pa so prebivalce pozvale, naj se zatečejo na varno. V regiji Lvov so bili tarča napadov energetski objekti, zaradi česar prihaja do izpadov elektrike. Tarča napadov so bile tudi regije Žitomir, Hmeljnicki in Ternopil.

Skupno je sicer Rusija napadla 15 regij po vsej Ukrajini, tarča napadov pa je bila predvsem energetska infrastruktura, je sporočil ukrajinski premier Denis Šmihal. "Na žalost je v številnih regijah nastala škoda," je še dodal.

O napadih z droni poročajo tudi iz Rusije. Po navedbah guvernerja regije Saratov Romana Busargina so ostanki sestreljenih ukrajinskih dronov padli v mestih Saratov in Engels. V Saratovu so bile poškodovane stavbe, več oseb pa je bilo ranjenih, ena od njih huje.

Posledice napada na Kijev
Reuters

Na meji med Belorusijo in Ukrajino tudi wagnerjevci

Zunanje ministrstvo v Kijevu pa je v nedeljo sporočilo, da je Belorusija ob meji z Ukrajino namestila dodatne vojake, tanke in topništvo. Zabeležilo je tudi prisotnost pripadnikov ruske najemniške skupine Wagner, ki jih je Belorusija sprejela po lanskem neuspelem uporu vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina v Rusiji.

"Beloruske uradnike opozarjamo, naj pod pritiskom Moskve ne delajo tragičnih napak za svojo državo, njene oborožene sile pa pozivamo, naj prenehajo z neprijaznimi dejanji in se umaknejo od ukrajinske državne meje na razdaljo, ki je večja od dosega beloruskih sistemov," je še opozorilo ukrajinsko ministrstvo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer kot razlog za namestitev dodatnih vojakov navedel ogromno število vojakov na ukrajinski strani meje. Zatrdil je, da je Kijev ob meji namestil do 120.000 vojakov, navaja dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta