(VIDEO) Podnebni aktivisti z barvo poškropili Brandenburška vrata

J.K.
17.09.2023 15:05

Napovedujejo, da bodo s protesti nadaljevali, dokler ne bo prišlo do sprememb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Podnebni aktivisti so danes v Berlinu z oranžno in rumeno barvo poškropili stebre na Brandenburških vratih. Berlinska policija je sporočila, da so pripadniki iz aktivistične organizacije Last Generation zjutraj z barvo iz gasilnih aparatov poškropili stebre na vzhodni strani vrat. Policisti so aktivistom preprečili, da bi se s hidravličnim dvigalom povzpeli na vrh vrat. Aretirali so 14 aktivistov in sprožili preiskavo materialne škode. 

Skupina, katere člani so julija v znak protesta vdrli na letališči v Hamburgu in Düsseldorfu ter za več ur ohromili tamkajšnji letalski promet, je sporočila, da so barvo na spomenik nanesli z gasilnimi aparati. Ob tem je poudarila, da je čas za politične spremembe in opustitev fosilnih goriv ter pozvala ljudi k blokadi ulic.

"Najpozneje do leta 2030 se moramo znebiti bencina, plina in premoga. Skrajni čas je, da (nemški kancler) Olaf Scholz jasno spregovori," je v izjavi sporočila tiskovna predstavnica Zadnje generacije Marion Fabian.

Reuters

Minuli petek je sicer v Berlinu in po vsej Nemčiji demonstriralo na tisoče podnebnih protestnikov, ki so nemško vlado pozivali k sprejetju več ukrepov za doseganje podnebnih ciljev države. Ta želi do leta 2045 vzpostaviti podnebno nevtralno gospodarstvo. Današnji incident je berlinski župan Kai Wegner ostro obsodil. "S takšnimi dejanji ta skupina ne škoduje le zgodovinskim Brandenburškim vratom, ampak tudi naši svobodni razpravi o pomembnih vprašanjih našega časa in prihodnosti," je dejal.

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta