(VIDEO) Ruski raketni napad v Harkovu uničil slovenski konzulat. Kaj ob tem sporoča Janez Janša?

A.L., STA
01.03.2022 19:11

Ruske sile z nezmanjšano močjo nadaljujejo napade na ukrajinske cilje. Tarča ruskega obstreljevanja je bil danes televizijski stolp v ukrajinski prestolnici Kijev. V napadu je umrlo pet ljudi. O žrtvah poročajo tudi iz drugega največjega mesta Harkov, kjer ruske sile stopnjujejo napade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V napadu ruske vojske na ukrajinsko mesto Harkov je bila danes poškodovana tudi zgradba, v kateri je slovenski konzulat, je na Twitterju zapisalo slovensko zunanje ministrstvo. "Žal smo bili obveščeni, da je bil v enem izmed vojaških napadov na mesto Harkov uničen tudi konzulat Republike Slovenije v Ukrajini. Obsojamo to nezaslišano dejanje Ruske federacije in agresijo nad Ukrajino," so zapisali na MZZ.

Uslužbenci konzulata, ki ga vodi častni konzul Anatolij Bondarenko, v napadu po navedbah MZZ niso bili ranjeni.

To je na Twitterju že pred tem sporočil veleposlanik EU v Ukrajini Matti Maasikas. "Kot 'kolateralna diplomatska škoda' je bil uničen tudi slovenski konzulat v Harkovu," je tvitnil.

Slovenija ima poleg tistega v Harkovu še konzulata s častnim konzulom v Žitomirju in Odesi.

Na uničenje stavbe slovenskega konzulata se je odzval tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša. "Enak pristop smo doživeli od jugoslovanske komunistične armade pred 30 leti. Ni delovalo, gospod Putin. Tudi danes v Ukrajini ne bo. Ne morete premagati združenega in pogumnega naroda," je na Twitterju v angleščini objavil Janša.

Odzvala se je tudi predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon. Prav tako na Twitterju je zapisala, da ostro obsoja nadaljevanje "barbarske Putinove agresije nad Ukrajino! Nezaslišano".

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je zvečer najostreje obsodil bombni napad, ki je uničil slovenski konzulat v ukrajinskem Harkovu. Na Twitterju je napovedal, da bodo "o tem kriminalnem dejanju" v sredo uradno obvestili partnerje v EU in Natu. Dodal je še ključnik s kratico Mednarodnega kazenskega sodišča.

Na Twitterju je Logar zapisal še, da je "sreča, da je bil častni konzul v zaklonišču" in pozval Rusko federacijo, "naj preneha z agresijo in teptanjem človekovih pravic in načel mednarodnega prava".

V letalskem napadu na stanovanjsko stavbo ubitih najmanj osem ljudi

Ruske sile so danes izvajale intenzivne napade na drugo največje ukrajinsko mesto Harkov. Po navedbah ukrajinske reševalne službe je bilo v letalskem napadu na stanovanjsko stavbo ubitih najmanj osem ljudi, šest pa ranjenih. O napadih na Harkov, ki so zahtevali smrtne žrtve, so poročali že pred tem.

Ruske sile so danes zjutraj z zahoda vdrle v Herson na jugu države in v vzhodnem delu mesta za seboj pustile sledi uničenja. "Situacija je zelo napeta. Sedimo v zavetiščih in ne smemo iti ven," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal neimenovani prebivalec tega mesta, ki šteje 300.000 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta