(VIDEO) Slovenec o polarnem mrazu v ZDA: Že po desetih metrih lahko čutiš zbadanje

Miha Raičevič Miha Raičevič
31.01.2019 12:01

Navezali smo stik s Slovencem Mladenom Lukićem, ki že več kot 15 let dela v Chicagu. Živo srebro je okoli 14. ure včeraj kazalo okoli -30 stopinj Celzija,a ko je zapihalo, je bilo čutiti, kot bi bilo -45 stopinj Celzija, nam pripoveduje sogovornik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Chicago v polarnem mrazu
Mladen Lukić

"Če slučajno ni vetra v tistem trenutku, ko stopiš ven, je nekako še mogoče zdržati, če pa piha, potlej pa že po desetih metrih hoje začutiš zbadanje v delih telesa, ki niso pokriti," pravi Lukić in dodaja, "kadar človek ni dolgo zunaj, še lahko zdrži na tako nizkih temperaturah". "A če se pokvari avto, samo upaš, da bo kdo čimprej prišel pote".
Podzemna je včeraj delovala po ustaljenem voznem redu z občasnimi zastoji, primestni vlaki pa so včeraj in bodo tudi danes vozili po spremenjenem voznem redu. Kretnice grejejo s plinskimi grelci in tudi drugimi sredstvi, zaradi česar goreče tračnice niso nobena posebnost. 
{twitter}https://twitter.com/ABC/status/1090605111775244288{/twitter}
Brezdomce so že več dni pozivali, naj pridejo v ogrete prostore, ki so jih priredili posebej za njih. A kar nekaj jih vztraja na mrazu, saj nočejo zapustiti svojih stvari in živalskih prijateljev. Zato so takšnim namenjeni tudi avtobusi, ki jih mesto napoti na mestne ulice. 
V spodnjem videu lahko vidite, kako hitro je zamrznila vroča voda, ki jo je naš sogovornik vrgel v zrak.
{embed_youtube}https://youtu.be/HFFNv4YVbek{/embed_youtube}
Sam dela v pisarni nekega transportnega podjetja, poleg tega pa sodeluje še pri startupu, ki razvija varnostno-nadzorni sistem. In v službi imajo tople prostore. Ker so oblasti razglasile izredne razmere, so prvi zaprli vrata v poštah, mestnih in državnih ustanovh, šolah in večini velikih podjetij, pravi naš rojak. 
Tako je bil včeraj na poti v službo zanj precej prost promet. "Običajno je sicer vse zabito s pločevino," opisuje in dodaja, da si ne more predstavljati, kako bi bilo, če izrednih razmer ne bi razglasili. "Vsi ljudje bi bili na cesti in bi predstavljali delo za reševalce, ki so v takšnih razmerah že tako preobremenjeni"
{embed_youtube}https://youtu.be/IajaK413AxA{/embed_youtube}​

Megla nad jezerom

Včeraj je bil pogled na jezero Michigan, ki je imelo sicer okoli 1 stopinjo, zelo zanimiv, saj se iz njega zaradi velike temperaturne razlike dviguje megla. Lahko si ga ogledate na spodnjem posnetku, ki je nastal okoli 15 kilometrov sevrno od središča mesta, avtor pa je eden izmed najbolj znanih lokalni vremenoslovcev Tom Skilling
{facebookpost}https://www.facebook.com/WGNTV/videos/2149525252025169/{/facebookpost}
Popoldne sta s partnerko Tatjano odšla še na zelo kratek sprehod do Adler Planetariuma, kjer je lep pogled na središče Chicaga. In že po petih minutah na mrazu brez rokavic, se je v rokah pojavila pekoča bolečina. "Zagotovo se ne gre hecati v tem vremenu," pravi Lukić. 
{embed_youtube}https://youtu.be/a4hzQf6yIS4{/embed_youtube}

Slovenka Tatjana na temperaturi okoli -30 stopinj Celzija ob jezeru Michigan v Chicagu.
Mladen Lukić

Trgovine še založene in oblegane

Glede oskrbe z živili včeraj ni bilo težav, saj so bile trgovine odprte in kar precej oblegane, kar je nekaj povsem normalnega, še posebej, ker velika večina tistih, ki so morali na delo, dela po skrajšanem delovniku. prav tako so odprti tudi bencinski servisi, ki prav tako ponujajo tudi prehrambene izdelke. 
"Še dobro da so poskrbeli za nekakšen 'hollywoodski preplah' glede mraza, ker bi se sicer mesto verjetno znašlo v kolapsu". Samo površina osrednjega dela mesta znaša približno 4200 kvadratnih kilometrov, kar je približno četrtina Slovenije in samo na tem območju živi več kot pet milijonov ljudi. 

Tako nizke temperature mu niso tuje

Zaradi nizkih temperatur si je včeraj naš sogovornik pod obleko nadel še oprijete športne hlače in tudi oprijeto športno majico ter seveda tudi kapo in rokavice. Jakno in škornje ima iz goretexa, ki sta mu prav prišli že ko, je delal zunaj v središču Chicaga in, ko je delal tudi kot avtoprevoznik. 
In ker je kot avtoprevoznik videl velik del ZDA v vseh letnih časih, mu takšno vreme ni tuje. "Najbolj mi je v spominu ostala dogodivščina, ki sva jo doživela skupaj s sovoznikom Mujom, prekaljenim šoferjem, ki je kot avtoprevoznik delal še za časa nekdanje Jugoslavije. Ob 3. uri ponoči sva morala v snežni nevihti v Coloradu na nadmorski višini okoli 3300 metrov (ni napaka, avtocesta je iz Denverja proti Utahu speljana preko gorovja) na tovornjak in prikolico nadeti snežne verige. Lahko si predstavljate, kako je bilo," opisuje sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta