(VIDEO) Ukrajinski vojaki so se predali Rusom, usmrtili so enega za drugim

M.R.
03.10.2024 09:00

Rusi naj bi v okolici mesta Pokrovsk v pokrajini Doneck usmrtili 16 ukrajinskih vojaških ujetnikov, prikazuje posnetek, ki se je pojavil na družbenem omrežju Telegram.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski vojaki na fronti.
Profimedia

Video je bil verjetno posnet z dronom z infrardečo kamero, kar verjetno pomeni, da je nastal ponoči. Na njem je mogoče videti 16 oseb, ki so jih postavili v ravno vrsto, pred njimi pa so bile tri osebe. Nekaj trenutkov pozneje vseh 16 oseb pade na tla, pri čemer ostanejo nepremični. 

Ugiba se, da gre za usmrtitve na območju vasi Mikolajivka in Sukji Jar pri mestu Pokrovsk, ki se ga ruske sile trudijo zavzeti že več mesecev. 

Ukrajinski časnik Kyiv Independent piše, da gre za primer najbolj množične usmrtitve ukrajinskih vojakov od začetka vojne februarja 2022. Oglasil se je tudi ukrajinski tožilec Andrij Kostin, ki je usmrtitev obsodil. "Pravkar sem dobil informacijo o novem gnusnem zločinu, ki ga je Rusija zagrešila nad ukrajinskimi vojnimi ujetniki," je zapisal in dodal, da so odprli preiskavo. 

Kostin je še dodal, da je to največji prijavljen primer usmrtitve ukrajinskih vojnih ujetnikov na bojišču, ki pa da ni osamljen primer. "To je politika ruskega vojaškega in političnega vrha," je zapisal in poudaril, da bodo odgovorni morali odgovarjati. 

Televiziji so predali posnetek usmrtitve ukrajinskih vojakov, Rusi so jih brez milosti pobili med predajo

Na omrežju X se je oglasil tudi ukrajinski obudsman Dmitro Lubinec, ki je zatrdil, da je "nehumana država ponovno prekršila mednarodno človekoljubno pravo in ženevske konvencije". Dodal je, da je treba sistemske zločine proti ukrajinskim vojnim ujetnikom ustaviti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta