(VIDEO) V Ukrajini bežijo pred mobilizacijo: Tako so policisti odpeljali moška s koncerta rock skupine v Kijevu

M.R.
14.10.2024 11:35

Policija je odpeljala tiste, ki niso imeli dokumentov ali pa jih niso želeli pokazati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski uradniki za novačenje vojakov ustavljajo ljudi na cesti in zahtevajo, da jim pokažejo ustrezne dokumente.
Profimedia

V Ukrajini so uradniki za novačenje nabornikov začeli veliko akcijo zapiranja in novačenja tistih, ki nimajo potrebnih dokumentov, s katerimi bi se lahko izognili odhodu na bojišče. 

Na posnetku, ki je zaokrožil na družbenih omrežjih, je mogoče videti, kako policisti odpeljejo dva moška iz Palače športa, v kateri je nastopal ukrajinski rock band Okean Elzy. 

Obiskovalec na posnetku zbeži in zavpije, "pojdite stran", trije policisti pa ga vlečejo proti stojnici za novačenje vojakov, ki je bila postavljena pred dvorano. Oblasti v Kijevu naj bi namreč v zadnjih dneh izvedle niz racij v restavracijah, klubih, barih in tudi v koncertni dvorani.

Odpeljali so tiste, ki niso imeli veljavnih dokumentov, ki jim dopuščajo, da se izognejo služenju vojaškega roka, ali pa jih niso želeli pokazati. 

Na posnetku poskuša moški panično pobegniti pred policisti, zbrani pa ob tem vpijejo: "Sramota! Sram naj vas bo!"

Moški, stari med 25 in 60 let, glede na ukrajinsko vojaško pravo izpolnjujejo pogoje za služenje vojaškega roka. Zakonodajna veja oblasti je namreč zaradi velikega pomanjkanja vojakov znižala mejo za mobilizacijo s 27 na 25 let. Poleg tega pa je moškim, starim med 18 in 60 let, tudi prepovedano zapustiti državo.

Marca 2023 so tudi tujim borcem, ki so se pridružili ukrajinski vojski, prepovedali, da bi zapustili državo, dokler se vojna ne konča. 

Umrli pri poskusu bega iz države

Pri britanskem časniku Telegraph so poročali, da se nekateri Ukrajinci na vse pretege želijo izogniti mobilizaciji in so za to pripravljeni tudi tvegati svoje življenje. 

Oleksandr Daniljuk, ki je sodelavec inštituta Royal United Services, je dejal: "Mobilizacijo so začeli dojemati kot enosmerno vozovnico, edini način, da zaključijo vojaški rok, pa sta smrt ali invalidnost." 

Aprila je obmejna straža poročala, da je od začetka vojne pri poskusu pobega iz države umrlo najmanj 30 moških. Številni so se utopili, ko so želeli preplavati reke, ali pa so zmrznili na visokoležečih območjih.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta