Voditelji G7 pozdravili dogovor o uporabi zamrznjenega ruskega premoženja za Ukrajino, Moskva se je odzvala kritično

STA, M.R.
13.06.2024 22:31

Voditelji sedmih najrazvitejših gospodarstev sveta (G7) in EU so pozdravili dogovor skupine o zagotovitvi 50 milijard dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voditelji sedmih najrazvitejših gospodarstev sveta in EU so pozdravili današnji dogovor skupine o zagotovitvi 50 milijard dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja.
EPA

Dogovor, ki ga je Rim uradno potrdil, je pričakovano pozdravil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, medtem ko so v Moskvi kritični. Gostiteljica vrha, italijanska premierka Giorgia Meloni je že pred začetkom vrha izrazila prepričanje, da bo srečanje prineslo konkretne rezultate. "Čaka nas še veliko dela, vendar sem prepričana, da nam bo v teh dveh dneh uspelo opraviti razprave, ki bodo prinesle konkretne in merljive rezultate," je dejala.

Pozno popoldne je voditeljica skrajno desne stranke Bratje Italije sporočila, da je dogovor tudi uradno potrjen. Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je dogovor zelo jasno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da glavnega bremena škode, ki jo je povzročil, ne bodo nosili evropski davkoplačevalci, ampak Rusija sama.

Obenem je tudi sporočilo Ukrajini, da jo bodo zaveznice podpirale, dokler bo to potrebno, je pojasnila in dodala, da lahko Kijev omenjen denar porabi za obnovo ali pa za nove oborožitvene sisteme.

Da je 50 milijard dolarjev ruskega premoženja jasen znak Putinu, meni tudi nemški kancler Olaf Scholz. "Ruski predsednik ima zelo očiten načrt: želi nadaljevati svojo vojno, dokler vsi ostali ne opustijo podpore Ukrajini. In ta načrt je danes spodletel," je dejal in dogovor označil za zgodovinski korak.

Pričakovano je dogovor pozdravil ukrajinski predsednik Zelenski, ki se je ob tem na omrežju X zahvalil voditeljem držav G7. Kot je zapisal, vsako srečanje skupine služi temu, da Ukrajini da novo priložnost za zmago v vojni.

V Moskvi so se medtem na sprejetje dogovora pričakovano odzvali kritično. "Uporaba sredstev, ki so bila dejansko ukradena Rusiji, za vojne avanture kijevskega režima je kriminalna in cinična ter pomeni še en udarec mednarodnemu pravu," je sporočila predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova in zagrozila, da bo odziv Rusije boleč za Bruselj.

Zelenski podpisal sporazuma z ZDA in Japonsko

Ob robu srečanja je Zelenski v imenu Ukrajine z Japonsko podpisal desetletni varnostni sporazum, po zaslugi katerega bo Kijev letos prejel še 4,5 milijarde dolarjev podpore. Ukrajinski predsednik je dokument označil za edinstven. Povrhu je desetletni varnosti sporazum Zelenski podpisal tudi z ZDA.

Volodimir Zelenski in Joe Biden sta podpisala dvostranski sporazum.
REUTERS

Pozdravili predlog za premierje v Gazi

Voditelji članic skupine G7 so tudi podprli predlog za premirje v Gazi, ki ga je maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden. Kot je dejal Scholz, je zdaj pomembno, da ga vpletene strani uresničijo. Ameriški predlog za premirje je podprl Varnostni svet ZN, zdaj pa je pomembno, da ga vse vpletene strani uresničijo, je na vrhu G7 povedal Scholz. "Zato pozivamo zlasti Hamas, naj da potrebno soglasje, da bo to zdaj lahko delovalo," je poudaril.

Podporo predlogu za premirje sta izrazili tudi gostiteljica vrha, italijanska premierka Giorgia Meloni, in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Trifazni načrt predsednika Bidna si zasluži našo polno podporo," je dejala von der Leyen in poudarila potrebo po takojšnji prekinitvi ognja, izpustitvi talcev in dokončnem koncu bližnjevzhodne krize.

"Pripravljeni smo odigrati svojo vlogo s hitrimi in učinkovitimi ukrepi za obnovo in rekonstrukcijo, ki bodo pripeljali do rešitve v obliki dveh držav," je dodala.

Konec maja je ameriški predsednik predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi v treh fazah, ki ga je predstavil kot izraelskega.

Načrt predvideva izpustitev določene skupine izraelskih talcev med prekinitvijo ognja in izpustitev več sto palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov. V naslednji fazi bi se spopadi dokončno ustavili, preostali talci pa bi bili izpuščeni, nakar bi se v tretji fazi začela obnova Gaze.

Voditelji G7 bodo jutri med drugim razpravljali o vojni v Gazi, migracijah in napetostih v indijsko-pacifiški regiji. Posebnemu zasedanju na temo vojne v Gazi in razmer na Bližnjem vzhodu, ki bo potekalo popoldne, se bodo poleg turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pridružili še gostje iz regije, med njimi predsednik Združenih arabskih emiratov Mohamed bin Zajed al Nahjan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta