Vojni analitik: Premoč Rusije v Ukrajini slabi

M.R.
11.10.2024 10:02

Premoč Rusije na bojiščih v Ukrajini bi lahko glede na predvidevanja vojnega analitika Michaela Kofmana začela upadati do konca tega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Analitik meni, da bo sposobnost ruske vojske za večje preboje upadla.
Profimedia

V intervjuju za ameriško revijo Intelligencer je Michael Kofman poudaril, da se ruska vojska sooča z resnimi logističnimi in operativnimi omejitvami, kar bi lahko oslabilo njeno sposobnost vojskovanja.

Kofman, ki je tudi sodelavec think tanka Carnegie Endowment for Interneational Peace, je izpostavil, da ofenzivna sposobnost slabi, čeprav ji ne grozi pomanjkanje vojakov in opreme. Prav to pa bi lahko ukrajinskim silam omogočilo nekaj predaha.

Rusija pod pritiskom

Zahvaljujoč številčni premoči Rusija vzdržuje pritisk na Ukrajino, saj na vzhodni bojni liniji uporablja več vojakov in tudi opreme. Kofman trdi, da Moskva stavi na taktiko izčrpavanja ukrajinskih sil, saj pošilja na bojišča več vojakov, kar ji je omogočilo tudi počasno napredovanje. Vendar pa meni, da ta model dolgoročno ni vzdržen.

"Rusija sedaj trpi znatne omejitve. Ta prednost na bojišču se bo ob približevanju zime najverjetneje zmanjšala," je dejal Kofman 

Sicer ne verjame, da bo Rusiji v kratkem začelo primanjkovati vojakov in opreme, trdi pa, da Rusija ne bo zmogla zadržati trenutnega ofenzivnega tempa. Moskva izgube nadomešča tako, da se vse bolj naslanja na sovjetsko orožje in zaloge iz prejšnjih desetletij. "Rusija troši sovjetsko zapuščino, proizvodnja nove opreme pa je znatno manjša v primerjavi z izgubami na bojišču," ocenjuje Kofman. 

Michael Kofman
Profimedia

Zaradi tega se morajo Rusi za zmanjšanje izgub prilagajati novim taktikam, to pa zmanjšuje njihovo sposobnost doseganja znatnih operativnih prebojev. To bi lahko rusko vojsko prisililo v bolj defenzivni pristop, saj jim zmanjkuje naprednejše opreme za večje ofenzivne operacije.

Rusija: Zadeli smo ukrajinski sistem Patriot

Včeraj je sicer ruska vojska sporočila, da je v ukrajinski regiji Dnepropetrovsk zadela dva ameriška sistema protizračne obrambe Patriot. To pa je potrdil tudi Kijev. Ukrajina ima nekaj teh sistemov, ki so ji jih izročili zahodni zavezniki, uporablja pa jih za obrambo pred vsakodnevnim ruskim bombardiranjem. 

Že dan pred tem je ruska vojska na omrežju Telegram objavila posnetek, ki naj bi prikazoval napad ruske rakete Iskander na sistem Patriot v ukrajinski regiji Dnepropetrovsk. 

Predstavnik ukrajinske vojske Jurij Ignat je včeraj potrdil, da je bil v ruskem napadu zadet sistem Patriot. "Sovražnik je le poškodoval nekaj kosov opreme, ni pa jih uničil," je dejal in poudaril, da sistem še naprej deluje. Pojasnil je, da je že včeraj sistem prestregel več balističnih raket. Gre za enega redkih uradnih komentarjev o Patriotih, saj Ukrajina taji praktično vse informacije o tem orožju, začenši s številom teh sistemov v njenih vrstah.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta