(REKLI SO) Stefano Lusa: Težki čas in veliki upi

DR
10.10.2024 16:00

Stefano Lusa, komentator, v kolumni v Dnevniku o aktualnih razmerjih v svetu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Kitajska je že osrednja politična sila, ki je na mednarodnem prizorišču nadomestila Rusijo. Zato bi jo veljalo spoznati. Njihov veliki vodja Mao Cetung je na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja neurejeno situacijo, v kateri se je znašel, opisal z besedami: 'Velika je zmeda pod nebom, zato je stanje odlično!' Kaos je velik tudi danes, ali je stanje odlično, pa je stvar razprave. Eno leto po Hamasovem napadu na izraelsko prebivalstvo je svet bistveno slabši. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odprl vse možne fronte. Za Palestince ni nobene milosti. Bližnji vzhod je v plamenih. Konkretnega plana za reševanje krize ni videti. Na obzorju nam grozijo atomske bombe in globalna vojna. Ni jasno, ali bo naslednji ameriški predsednik sploh imel kontrolo in vpliv na svojega zaveznika v Jeruzalemu. Razberemo pa lahko, da ima Netanjahu bolj kot velike načrte za Izrael predvsem načrte zase. Vojna ga je ohranila na oblasti, ga obvarovala pred protesti in pred sodiščem. Tam bo na koncu verjetno tudi končal, pa ne zaradi Gaze.

Stefano Lusa
Primorske Novice

 Težki časi in veliki upi tudi za Slovenijo. Ljubljana je dobro opravila delo v svojem mesecu na čelu Združenih narodov. V spominu bo ostal premier Robert Golob, ki je znal teatralno udariti po mizi v iskanju svetovnega miru. Še bolj se je izkazala slovenska misija v New Yorku, ki je svojo vlogo odigrala častno in brez napak. Kako se bodo stvari razvile, bo jasno po ameriških volitvah. Če se bo svetovni red spremenil po zaslugi Donalda Trumpa, za Slovenijo obstajajo razlogi za zadovoljstvo. V prvem mandatu ameriškega predsednika je bila edina, ki ni naredila nobene vidne napake in je blestela v svojih redkih nastopih, Melania Trump. Bila je najboljši, najlepši in najprijaznejši del Trumpove administracije." (dr)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta