Vseevropski kmečki punt?

Po nizozemskih protestih kmetov so svoje traktorje z njim na ceste in ulice odpeljali že kmetje v Italiji, Poljski in Nemčiji. Kmalu punt tudi pri nas?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nizozemski kmetje so ta teden s traktorji med drugim blokirali tudi letališče v Groningenu
Kees Van De Veen

Po tem ko že nekaj tednov zaradi novih strožjih okoljskih predpisov, ki bi lahko omejili delo kmetov ali jim celo preprečili nadaljnje kmetovanje protestirajo nizozemski kmetje (na posnetku traktorska blokada letališča v Groningenu), se zdaj protestni val širi tudi po drugi evropskih državah. Protesti kmetov so se, denimo, začeli še v Italiji in na Poljskem, na proteste so se s traktorji že odpeljali tudi nemški kmetje. Glavni razlog v vseh državah je slabšanje položaja kmetov in nova evropska skupna kmetijska politika, ki med prioritete postavlja okolje, ne pa pridelave hrane. Hkrati, trdijo kmetje, da ne upošteva novih razmer, ki jih je prinesla vojna v Ukrajini.

Da je obstoj kmetov ogrožen tudi pri nas, pravi prvi sindikalist slovenskih kmetov Anton Medved, ki že dobiva pozive kolegov, naj se tudi slovenski kmetje pridružijo protestom. "Stiske na podeželju so vse večje, prav tako pritisk na kmete. Tudi pri nas se dogajajo. Protesti se bodo zagotovo širili in to je resno opozorilo našim in evropskim oblastnikom. Evropska komisija bi morala razmišljati o spremembi strateškega načrtam, saj bo hrana v prihodnje vse bolj pomembna," pravi Medved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta