Z območja Gaze poročila o žrtvah napada na begunsko taborišče

STA, M.D.
05.11.2023 10:08

Na območju Gaze se nadaljujejo spopadi med gibanjem Hamas in izraelsko vojsko, ki stopnjuje tudi obstreljevanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Na območju Gaze se nadaljujejo spopadi med gibanjem Hamas in izraelsko vojsko, ki stopnjuje tudi obstreljevanje. Glede na trditve palestinskih oblasti je ponoči v bombardiranju osrednjega dela območja v begunskem taborišču Al Maghazi umrlo 45 ljudi. O žrtvah napada v begunskem taborišču poroča zdravstveno ministrstvo v Gazi, kjer vlada Hamas. Sprva so navajali, da je umrlo več kot 30 ljudi, število pa naj bi medtem že naraslo na 45.

Reuters

Hamas je v izjavi na Telegramu Izrael obtožil, da je bombardiral neposredno domove, večina žrtev pa da je bilo žensk in otrok. Francoska tiskovna agencija AFP navaja izjavo očividca, da je bilo v napadu uničenih več domov, ubiti pa tudi otroci.

Izraelska vojska je sporočila, da še preučujejo, če so njihove sile v času bombardiranja delovale na območju. V jutranjem poročilu je sicer navedla, da so ponoči napadli "poveljniške in nadzorne centre, opazovalne točke in dodatno teroristično infrastrukturo" Hamasa. Od začetka kopenske ofenzive so njihove sile zadele več kot 2500 tarč, so še zatrdili.

Mesec dni po napadu Hamasa, ki je terjal 1400 življenj, Izrael stopnjuje ofenzivo proti skrajnemu palestinskemu gibanju. Spopadi med stranema se na gosto poseljenem območju, kjer je glede na podatke palestinskih oblasti od 7. oktobra umrlo že več kot 9000 ljudi, nadaljujejo kljub pozivom k humanitarni prekinitvi.

Izraelska vojska poroča celo o širitvi spopadov proti jugu enklave. Pripadniki Hamasa naj bi na njihove enote, nameščene v bližini meje z Izraelom, izstrelili protitankovske rakete, izraelska vojska pa naj bi na to odgovorila.

Izrael po besedah obrambnega ministra Joava Galanta "uničuje en Hamasov bataljon za drugim", njihov cilj pa je trenutno "eliminirati" prvega moža gibanja Jehjo al Sinvarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je prebivalce severa območja Gaze že večkrat pozval k umiku proti jugu, čeprav tudi tam izvaja napade. V ta namen naj bi danes med 9. in 13. uro po srednjeevropskem času odprli evakuacijsko pot prek glavne ceste, ki povezuje sever in jug območja Gaze. Podobna je bila sicer napoved že v soboto, a je nato izraelska vojska obtožila Hamas, da je napadel njene vojake, ki so delovali na območju.

Na severu območja Gaze naj bi sicer bilo še od 350.000 do 400.000 ljudi.

Nasilje ne pojenja niti na Zahodnem bregu, od koder danes poročajo o smrti treh Palestincev, ki naj bi jih ubili izraelski vojaki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta