Za referendum proti pokojninski reformi dal podpis skoraj vsak peti Hrvat

STA, M.R.
13.06.2019 13:54

Hrvaški sindikati so danes v parlament dostavili skoraj 750.000 podpisov za razpis referenduma o pokojninski reformi. Sledilo bo uradno preštevanje in preverjanje podpisov, ki bi lahko trajalo več mesecev. Končno odločitev glede pobude bo sprejel sabor, ki lahko zaprosi tudi za oceno ustavnosti pobude.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Največji hrvaški sindikati Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH), Neodvisni hrvaški sindikati (NHS) in Matica hrvaških sindikatov (MHS) so podpise za referendumsko pobudo "67 je preveč" zbirali med 26. aprilom in 11. majem.
Kot so danes sporočili, so uradno zbrali 748.624 podpisov, kar je največ podpisov, ki jih je na Hrvaškem zbrala katera od referendumskih pobud. Za uspeh referendumske pobude morajo pobudniki sicer zbrati podpise desetih odstotkov vseh volivcev, kar pomeni približno 375.000. Hrvaška ima sicer po zadnjih ocenah okoli 4,1 milijona prebivalcev.
Predsedniku sabora Gordanu Jandrokoviću so podpise danes prinesli v simboličnih 65 škatlah.
Z referendumsko pobudo zahtevajo delno spremembo pokojninske zakonodaje, ki je začela veljati letos. Predvsem zahtevajo znižanje upokojitvene starosti s 67 na 65 let ter znižanje malusa pri pokojnini na 0,2 odstotka za vsak mesec predčasne upokojitve namesto sedanjih 0,3 odstotka.
Parlament bo od vlade in ministrstva za upravo najprej zahteval preverjanje veljavnosti podpisov. Sodeč po dosedanjih referendumih bodo vladne službe za verifikacijo podpisov potrebovale nekaj mesecev.
V sindikatih ne izključujejo možnosti, da bi vladajoča večina v saboru nato zahtevala oceno ustavnosti referendumskega vprašanja. Zato ne pričakujejo, da bi bil referendum možen pred pozno jesenjo.
Na Hrvaškem ocenjujejo, da se bo vlada poskusila izogniti referendumu pred predsedniškimi volitvami, ki bodo predvidoma konec leta, saj rekordno število podpisov pod referendumsko pobudo kaže na nezadovoljstvo volivcev s potezami vlade premierja Andreja Plenkovića.
Sindikati zavračajo morebitna pogajanja z vlado o spremembi pokojninske zakonodaje brez referenduma. Izpostavljajo, da je vlada med pripravo zakonskih sprememb vztrajno ignorirala njihove predloge. Medtem so zahtevali tudi odstop glavnega vladnega pogajalca ministra za delo in pokojninski sistem Marka Pavića.
Referendum so podprle praktično vse opozicijske stranke z leve in desne ter liberalne in konservativne nevladne organizacije in državljanske pobude. Hrvaški sindikati so imeli tudi podporo slovenskih kolegov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta