Zakaj Britanci že sedaj trepetajo pred prihajajočo zimo, bo morda znano prihodnji mesec

A.L.
10.09.2019 09:59

Raziskovalci si želijo predvsem, da bi njihova napoved pomagala Veliki Britaniji predvideti prihajajoče vremensko tveganje in načrtovati zadeve nekoliko vnaprej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Že res, da nam o zimi za zdaj še ni treba razmišljati, a vremenski strokovnjaki že pripravljajo zastrašujoče napovedi. Po poročanju The Independenta bi letošnja zima v Veliki Britaniji utegnila biti ena najhladnejših v zadnjih tridesetih letih. Raziskovalci, ki poskušajo izdelati eno najbolj dolgoročnih napovedi doslej, pravijo, da bodo temperature v januarju in februarju 2020 hladnejše od običajnih.
Povprečna temperatura v januarju in februarju prihodnje leto bo po trenutnih napovedih znašala 3,9 stopinje Celzija. Napoved, ki velja za osrednjo Anglijo, sicer kaže, da bo povprečna temperatura za 0,5 stopinje Celzija nižja od povprečja, ki je veljalo med letoma 1981 in 2010.

Sedma najhladnejša zima v tridesetih letih

Ekipa, ki jo vodi Mark Saunders, profesor podnebnih napovedi na University College London, je v prispevku zapisala: "To bi pomenilo, da bo osrednjo Anglijo januarja in februarja prihodnje leto dosegla najhladnejša zima po letu 2013. Hkrati bi januar in februar 2020 predstavljala sedmo najhladnejšo zimo v zadnjih 30 letih in 23. najhladnejšo zimo po letu 1953.“
Še preden so strokovnjaki izdelali svojo napoved, so analizirali temperature morja in vremenske sisteme nad severnim Atlantikom. Zverinski mraz z vzhoda, ki mu Angleži rečejo tudi "pošast z vzhoda", je lansko zimo povzročal številne preglavice. Obilno sneženje in mraz sta zajela Cairngorms na Škotskem, kjer so se temperature spustile do -14 stopinj Celzija. Zaradi vremena je umrlo sedemnajst ljudi, med njimi tudi sedemletno dekle.
Raziskovalci si želijo predvsem, da bi njihova napoved pomagala Veliki Britaniji predvideti prihajajoče vremensko tveganje in načrtovati zadeve nekoliko vnaprej. Vremenoslovec Craig Snell je za The Independent povedal, da bo v Veliki Britaniji po zimi zadišalo že prihodnji mesec.

Pri nas ponovno poletje?

Za Slovenijo tako dolgoročna napoved še ni izdelana, kratkoročna napoved pa kaže celo, da nas ponovno čakajo toplejši dnevi, ki spominjajo na poletje. Danes bo povečini sončno. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki se bo zvečer nekoliko okrepila. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23, na Primorskem do 25 °C.
Jutri bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno, na Primorskem bo pihala šibka burja. Drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, ponekod na vzhodu pretežno oblačno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, ob morju in v krajih z burjo okoli 15, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem do 26 °C. V četrtek in petek bo povečini sončno in topleje. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta