Zaradi evtanazije pred sodiščem

DR
15.01.2020 18:10

V Gentu začetek sojenja zaradi evtanazije, ki naj ne bi potekala povsem v skladu z belgijsko zakonodajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evtanazija je ob Belgiji zakonsko dovoljena tudi na Nizozemskem, v Kolumbiji, Luksemburgu in Kanadi.
EPA

Tine Nys je umrla v krogu svoje družine 27. aprila 2010, stara 38 let. Njeni sestri zdaj trdita, da njene smrti ne bi smeli dovoliti, saj je bila po njunih besedah belgijska zakonodaja o evtanaziji sprejeta na amaterski način. Belgija je evtanazijo legalizirala leta 2002, do leta 2013 pa se je število evtanaziranih pacientov povečalo za skoraj osemkrat. Leta 2014 so dopolnili zakonodajo, ki zdaj zajema tudi mladoletne osebe z neozdravljivo boleznijo, pri čemer morajo biti sposobni razumske odločitve in biti v zadnjem stadiju bolezni - potrebna pa je tudi privolitev staršev.
Družina Tine Nys trdi, da so bili njeni razlogi, zaradi katerih je želela umreti, povezani s propadlim razmerjem, kar je daleč od tega, kar zahteva belgijska zakonodaja. Trije zdravniki iz vzhodne Flandrije, ki jim bodo zaradi tega sodili, ostajajo v javnosti neimenovani, znano je le, da bodo sodili zdravniku, ki ji je vbrizgal smrtonosno injekcijo, ter njenemu zdravniku in psihiatru, ki sta jo pregledala. Če bodo spoznani za krive, jih čaka dolga zaporna kazen.
Belgijka Tine je imela že od otroštva veliko psihičnih težav - ko je bila mlajša, je poskušala storiti samomor. A njeni sestri Lotte in Sophie sta prepričani, da ni bila neozdravljivo bolna, kar za izpeljavo evtanazije zahteva belgijska zakonodaja, ampak je trpela zaradi velikega stresa in končanega razmerja. Že 15 let pa ni potrebovala psihiatričnega zdravljenja. Pri Tine so dva meseca pred smrtjo ugotovili avtizem, a se zanj ni začela zdraviti. Primer temelji na presoji, kaj pomeni "trajno in neznosno trpljenje", po belgijski zakonodaji ključnem pogoju za evtanazijo. Sestri sta se pritožili zaradi svojega prepričanja, da je evtanazija potekala na šušmarski način. Ob tem poudarjata, da je evtanazija potrebna, a želita, da je zakonodaja pri tem natančnejša. "Umrla je na podoben način kot hišni ljubljenček, ki je v bolečinah, in dobi injekcijo," sta povedali za flamsko televizijsko postajo. "Zdravnik je prosil najinega očeta, da pritiska iglo v njeno roko, ker je pozabil prinesti obliž. Ko je umrla, pa je najine starše vprašal, ali želita s stetoskopom poslušati njeno srce in se prepričati, da je res nehala dihati." Odvetniki obtoženih zdravnikov so se že pritožili, da njihove kliente obravnavajo skoraj kot morilce, čeprav so delali v dobri veri.
Vsak, ki se odloči za evtanazijo, mora za poseg pisno zaprositi, prošnja pa mora biti prostovoljna in dobro premišljena. Zahtevi ugodijo, če gre za trajno nevzdržno fizično ali psihično trpljenje, ki je posledica resnega neozdravljivega stanja zaradi bolezni ali nesreče. Ali je zakonski pogoj izpolnjen, z natančnim pregledom in pogovorom s pacientom potrdita dva neodvisna zdravnika, če ne gre za posameznika v zadnjem stadiju bolezni, pa mora zahtevo odobriti še tretji neodvisni zdravnik. Po poročanju belgijskih medijev so leta 2018 v tej državi izvedli 2357 evtanazij, torej šest na dan. Večinoma se zanjo odločajo ljudje, stari več kot 60 let, najpogostejša pa je na severu Flandrije, kjer ima visoko javno podporo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta