Zaradi pokojninske reforme v Franciji na ulice

ZUR
11.01.2023 17:33

Prva stavka prihodnji četrtek naj bi bila le uvod v stavkovni val, ki so ga sindikati napovedali zaradi napovedanega dviga upokojitvene starosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francoski predsednik Emmanuel Macron je pokojninsko reformo napovedal že leta 2019.
Reuters

Francoski sindikati so zaradi dviga upokojitvene starosti z 62 let na 64, ki ga je v torek napovedala francoska premierka Elisabeth Borne, pričakovano na nogah in so za prihodnji četrtek že napovedali prve stavke. Vlada je kljub temu reformo odločena izpeljati, napovedane proteste pa označuje kot pričakovan odziv na sistemske spremembe.

K protestom so pozvali skoraj vsi večji francoski sindikati. Prvi bodo po napovedih prihodnji četrtek, to pa naj bi bil le začetek stavkovnega vala. Pokojninski reformi po javnomnenjskih raziskavah nasprotujeta dve tretjini Francozov, proteste jih podpira nekaj več kot polovica. "Na možnost množičnih protestov in njihove posledice se ne osredotočamo. Končali smo fazo posvetovanj ter začenjamo fazo pojasnjevanja in informiranja," je na srečanju z novinarji dejal tiskovni predstavnik vlade Olivier Veran. Na vprašanje, ali ga je množičnega nezadovoljstva javnosti strah, je odgovoril, da ne. "V vsej moderni zgodovini naše države so se vsakič, ko smo potrebovali reformo pokojninskega sistema in je to pomenilo podaljšanje delovne dobe, zgodili protesti," je poudaril. Izpostavil je tudi, da se bodo tisti, ki so začeli delati zgodaj, lahko upokojili pri 58 letih. Na štirideset odstotkov delavcev spremembe tako ne bodo vplivale.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dvig upokojitvene starosti v svoji kampanji za ponovno izvolitev izpostavljal kot eno od osrednjih točk, je svojo ministrsko ekipo pozval, naj volivce po najboljših močeh seznanja s prednostmi ukrepa. Kot je poudaril, bi se moral vsak Francoz zavedati, da reforma ne prinaša le dviga upokojitvene starosti, temveč med drugim tudi zvišanje najnižje zagotovljene pokojnine na 1200 evrov ter dodatke za upokojence z zdravstvenimi težavami in tiste, ki so opravljali fizično zahtevna dela.

Spremembo pokojninskega sistema, ki jo je v torek napovedala premierka Elisabeth Borne, naj bi uvedli do leta 2030. Kot poudarjajo na vladi, brez tega ni mogoče zagotoviti vzdržnosti sistema. "Neodgovorno bi bilo dopustiti, da se primanjkljaji še naprej povečujejo. To bi neizogibno vodilo v obsežna zvišanja davkov in znižanja pokojnin," je dejala Borneova. Francija ima zdaj najnižjo upokojitveno starost med vsemi industrijsko razvitimi državami, v nekaterih poklicih, na primer v policiji, se lahko upokojijo že kmalu po 50. letu starosti. Povprečna pokojnina lani je bila 1400 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta