ZDA že ta mesec uvajajo carine na francoska vina, italijanski sir in škotski viski ...

M.R.
03.10.2019 08:09

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je napovedala, da bo uvedla 25-odstotne carine na evropske izdelke, kot so francoska vina, italijanski sir in škotski viski. Pri tem pa so izvzeli italijanska vina, testenine in olivno olje. S tem se želijo upreti evropskim subvencijam Airbusu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
WTO bo v začetku prihodnjega leta odločal tudi o tem, kolikšne carine lahko EU uvede na ameriške izdelke zaradi nelegalnih ameriških subvencij Boeingu.
Profimedia

Urad ameriškega predstavnika za trgovino  (USTR) je objavil seznam, na katerem je na stotine evropskih izdelkov, za katere se uvajajo carine. To je storil po tem, ko je Svetovna trgovinska organizacija (WTO) v sredo presodila, da lahko ZDA uvedejo carine v skupni višini 7,5 milijarde dolarjev, s čimer si bodo povrnile škodo. Tolikšna je namreč ocena škode, ki jo je utrpel ameriški Boeing zaradi evropskih subvencij Airbusu. V veljavo naj bi carine stopile že 18. oktobra. 
Na seznamu so številni evropski izdelki, med katerimi so tudi piškoti, salame, jogurt, maslo, v številnih primerih pa gre za izdelke iz določenih držav članic EU. Tako so na njem recimo nemška kava, sestavni deli za kamere in britanska volna. USTR je sporočil, da se največji del carin nanaša na proizvode iz Nemčije, Velike Britanije, Francije in Španije. 
10-odstotno carino pa bodo uvedli tudi na evropska potniška letala, kar bi lahko prizadelo tudi ameriške letalske družbe, ki so že v preteklosti naročile Airbuse v vrednosti več milijard dolarjev. Ne bodo pa uvedli carin na evropske dele, ki jih uporabljajo pri sestavljanju Airbusovih letal v tovarni v Albami. Prav tako ne bo carin na tiste evropske dele, ki jih ameriški proizvajalec Boeing uporablja v svojih letalih. 
Kljub temu, da bi ZDA glede na odločitev WTO lahko uvedle 100-odstotne carine, pa tega ne bodo storile, saj si želijo pustiti odprta vrata za morebiten dogovor z Evropsko unijo, je povedal ameriški uradnik. 

Donald Trump je odločitev WTO predstavil kot svojo zmago.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta