Zdaj že bivši avstrijski kancler Sebastian Kurz se ne umika, le stopil je korak vstran

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
14.10.2021 05:00
Celovški odvetnik, pliberški župan in koroški gospodarstvenik o političnem viharju v Avstriji in novem predsedniku vlade Alexandru Schallenbergu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi kancler Alexander Schallenberg (v sredini) naj bi bil le lutka, vse niti bo še naprej vlekel Sebastian Kurz (nad njim).
EPA

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz se po napovedih danes s prisego vrača v avstrijski parlament, kjer bo tudi vodja poslanske skupine Ljudske stranke. Nenaden odstop po odkritju afere s plačevanjem anket, člankov in spornem Kurzevem manevru v Avstrijski ljudski stranki (ÖVP) odmeva tudi na avstrijskem Koroškem.

Ni več kanclerjev, kot je bil Schüssel

"To, da Kurz ostaja v stranki, pomeni le, da si je nastavil lutke. On je tisti, ki bo še naprej govoril, kaj naj dela novi kancler Alexander Schallenberg. Na to kažejo že besede novega kanclerja ob prisegi, ko je dejal, da se Kurzu zahvaljuje in da ne verjame v nepravilnosti, čeprav je črno na belem jasno, kaj vse so počeli. Kot vodja poslanskega kluba bo z aparatom, ki ga ima, zraven pri vsakem sestanku ministrov, pripravi vseh sej v parlamentu in podobno. Ne umika se, stopil je le korak vstran," je kritičen župan Pliberka Stefan Visotschnig, ki prihaja iz konkurenčne socialdemokratske stranke SPÖ.

Stefan Visotschnig: "Ni več normalno, da imamo vsaki dve leti volitve. Ni več konstantnosti."
Tomaž Ranc

Po njegovem Kurz ni odstopil zaradi politične kulture, ampak zaradi nezmožnosti, da bi ostal na položaju zaradi korupcije, ki da je za Ljudsko stranko značilna že leta. "On misli, da drevesa rastejo do neba, da bo dosegel ne vem kakšne višine, pa se je pokazalo, s kakšnimi metodami je to hotel doseči. Že svojega predhodnika v Ljudski stranki Reinholda Mitterlehnerja je očrnil. Ko sta nekdanji socialdemokratski kancler Christian Kern in njegov namestnik Mitterlehner v koaliciji želela, da bi imeli otroci celodnevno šolanje brezplačno, Kurz tega ni dopuščal. Vse je delal proti, le da je sam prišel na oblast," še meni župan, ki posledic za občine ne pričakuje. Sliši pa kritike tudi na terenu - tudi med pripadniki Ljudske stranke.

"Ni več normalno, da imamo vsaki dve leti volitve. Ni več konstantnosti. Kurz je zdaj razpodil že tri vlade. Najprej Kern-Mitterlehnerjevo, nato je moral oditi sam zaradi afere Ibiza in zdaj spet. Nad njim so že razočarani starejši člani stranke, deželni glavar Salzburga in drugi, Kurz ima za seboj mlajše člane," zatrjuje. Po njegovem s Schallenbergom ni pričakovati posebnih sprememb. Spomni tudi, da so še nekaj dni nazaj vsi ministri podpisali, da ostanejo, če Kurz ostane kancler. "No, Kurz je šel, oni so pa ostali. Vidi se, da gre vsem samo za stolčke, ne za Avstrijo. Mislim, da bodo predčasne volitve, ker če se bo nadaljevala dosedanja politika, Zeleni na to ne bodo več pristajali. Izgublja pa tudi Ljudska stranka. V zgornji Avstriji so pravkar v vseh drugih krogih volitev v okrajnih mestih izgubili župane. Tudi pri nas, ko se pogovarjam s predstavniki Ljudske stranke, so zelo razočarani nad metodami bivšega kanclerja. Ko so še bili zvezni kanclerji kot Wolfgang Schüssel, so to še bili možje, Kurz pa ni tako sposoben in gleda samo, kako nastopa na tiskovni konferenci, pa v časopisih, delati ni navajen, on samo prodaja," je kritičen Visotschnig.

Dodaja še, da Kurz tudi pri obvladovanju epidemije ni bil uspešen, saj da je sam želel narekovati ukrepe resornim ministrom, zato je minister za zdravje Rudolf Anschober odšel s položaja, ker če država vsak dan spreminja pravila, ljudje temu na zaupajo več. Precepljenost v njegovem Pliberku je sicer dobra, okoli 70-odstotna.

Novi kancler Alexander Schallenberg je v avstrijskem parlamentu napovedal, da bo avstrijska vlada pod njegovim vodstvom ohranila usmeritev predhodnika Sebastiana Kurza.
Epa

Zgodbe še ni konec

Celovški odvetnik Rudi Vouk meni, da bi do zamenjave na položaju kanclerja prišlo z Ljudsko stranko ali brez nje. "Ljudska stranka je očitno le uvidela položaj in ji je šlo za to, da ostane na oblasti. Zamenjava na kanclerskem položaju pa je tudi izraz tega, da se politična kariera gospoda Kurza počasi nagiba proti koncu," meni.

Rudi Vouk: "Na vsak način je Kurz trenutno ujet v pravnih postopkih, kar ga hromi v političnem delu."
Andrej Petelinšek

Po njegovem Kurzev prevzem poslanskega kluba le na prvi pogled kaže, da je on tisti, ki ima v stranki vse vajeti v rokah. "Ta stvar je še zelo na začetku in je treba počakati, kako se bo razvijala naprej, kajti v soboto zjutraj ali v petek zvečer so še vsi prvaki Ljudske stranke zagotavljali, da bo Kurz ostal, obljubljali so mu zvestobo in tako naprej. Te obljube so držale točno en dan, ker je stranka ugotovila, da vztrajanje pri Kurzu ne pride več v poštev. Predstavljam si, da se bo sčasoma kaj podobnega zgodilo tudi glede sedanjih funkcij Kurza. Če se bo ob tem frakcijskem boju izkazalo, da so očitki utemeljeni, potem bo stranka tudi tu iz lastnega egoističnega interesa dopustila spremembe. Ampak če pride na dan še kaj, sem precej prepričan, da tukaj zgodbe še ni konec," meni Vouk.

So lahko odločili pravni postopki? "Po eni strani imamo šele preiskave, ni še jasno, ali bo sploh prišlo do obtožnice in proti komu, to bo še trajalo najmanj do naslednjega leta, imamo pa seveda tudi druge postopke, ki že tečejo. Pri slednjih gre za vprašanje lažnega pričanja pred parlamentarnim preiskovalnim odborom v aferi Ibiza. Tudi tukaj še ni obtožnice, ampak lahko računamo, da bo kmalu neka odločitev. Na vsak način je Kurz trenutno ujet v pravnih postopkih, kar ga hromi v političnem delu," meni Vouk.

Kaj pa si od novega kanclerja obeta pri manjšinski politiki? "Kar se tiče slovenske manjšine, se Schallenberg doslej ni bogve kaj opredeljeval, imam pa v spominu izjavo, ko je trdil, da je bil 7. člen avstrijske državne pogodbe izpolnjen, kar je absolutno napačno. Potem smo ga tudi popravili, upam, da bo tukaj razvil bolj realen pogled. Imamo občutek, da se s to tematiko ni dosti ukvarjal. Edino, kar vidimo, je to, da zunanje ministrstvo ni ravnalo manjšinam prijazno v času, ko je bil Schallenberg zunanji minister. Ko so v okviru OZN obravnavali poročilo o spoštovanju človekovih pravic v Avstriji, je Republika Slovenija na Avstrijo naslovila vprašanja, kako je z dvojezičnim šolstvom na Koroškem, in odgovor je bil, da je vse v najlepšem redu, da ni treba nič spremeniti, čeprav je v vladnem programu zapisano, da hočejo ravno na tem področju izvesti reforme. To ni preveč dobra slika in upam, da jo bo kot kancler hitro popravil," še sklene Vouk.

Gospodarstvo? Sprememb ne bo

Benjamin Wakounig, podjetnik, koroški Slovenec, predsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca, s spremembo na kanclerskem položaju na gospodarskem področju pričakuje nadaljevanje dosedanjih politik. "Schallenberg je bil bolj v diplomatskih vodah in ni bil toliko doma v gospodarstvu kot Kurz, ki je bil povezan z gospodarstveniki, ampak počakajmo, kje se bo novi kancler videl in kje bo iskal svoje podpornike. Pomembno je, da se Avstrija stabilizira, da se lahko gospodarstvo razvija naprej," pravi Wakounig.

Benjamin Wakounig: "Pomembno je, da se Avstrija stabilizira, da se lahko gospodarstvo razvija naprej."
Arhiv Večera

Se je pa po njegovem mnenju zamenjava na kanclerskem položaju zgodila nepričakovano hitro. "Pričakovali smo jo kasneje, ampak očitno je Kurz uvidel, da ne more zdržati, in je to naredil na hitro ter dal vajeti v roke nekomu, ki je iz njegovih vrst in ki ga zelo dobro pozna. Schallenberg uživa ugled, prihaja iz izobražene diplomatske družine. Kaj bo zamenjava prinesla, pa moramo vsekakor počakati. Vprašanje je, ali bo koalicija z Zelenimi zdržala mandat do konca. Če zakon med Zelenimi in Ljudsko stranko ne bo dobro funkcioniral, je mogoče, da bo prišlo prihodnje leto tudi do predčasnih volitev," še meni. Kurzev odstop vidi tako kot rezultat politične kulture, močnih pritiskov in merjenj javnega mnenja. "Tudi ankete so v zadnjem času Kurzu kazale slabo. Ne pozabiti, da je v Gradcu izgubil župan Siegfried Nagl, Ljudska stranka je izgubila deset odstotkov in morala predati položaj komunistom. Izkazalo se je, da so volivci z delom stranke nezadovoljni," sklene gospodarstvenik, ki od Schallenberga pričakuje več premišljenosti, umirjanje na političnem parketu in da se ne bo ukvarjal s populizmom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.